https://www.gerb.bg/bg

Вучич предложи кандидат за премиер на Сърбия

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Сръбският президент Александър Вучич предложи в събота своя съюзник и вицепремиер Милош Вучевич за нов премиер на страната, съобщават N1 и  „Блумбърг“. 

По-рано в събота Вучич публикува в Instagram, че се опитва да разбере от министъра на финансите Синиша Мали и Вучевич кой ще бъде кандидатът на СНС за състава на новото правителство.

Предлагам на Народното събрание на Република Сърбия Милош Вучевич за кандидат за министър-председател на Република Сърбия„, написа Вучич в Instagram.

Това се случва повече от три месеца след парламентарните избори, които циментираха властта му. Парламентарните избори се проведоха на 17 декември 2023 г., а коалицията, събрана около Сръбската прогресивна партия, спечели 46,75 процента от гласовете.

49-годишният Вучевич, който е и министър на отбраната, ще заеме поста от Ана Бърнабич, също лоялна на Вучич.

Досега Вучевич е „изпълнявал отговорните и взискателни функции на заместник министър-председател и министър на отбраната, като по този начин е демонстрирал, че притежава отдадеността и експертизата, необходими за изпълнение на задълженията на министър-председателя„, пише президентът.

Очаква се той да състави кабинет от членове на управляващата дясноцентристка Прогресивна партия и няколко съюзнически групи, които контролират комфортно мнозинство в събранието на балканската нация.

Крайният срок за съставяне на правителството на Сърбия е 90 дни от датата на конституиране на Скупщината (парламента) на Сърбия. Ако парламентът не избере правителство в този срок, или ако не избере ново правителство в 30-дневен срок от деня, в който е изтекъл мандатът на предишното правителство, президентът на републиката е длъжен да разпусне Народното събрание.

Този свикване на Скупщината беше конституирано на 6 февруари с проверка на мандата на новите депутати, така че 6 май е крайният срок за избор на новото правителство на Сърбия.

Припомняме, че в последните дни Вучич направи тревожни изявления за Сърбия, която е подложена на международен натиск заради позицията си за Русия, докато се занимава и с все още нерешените проблеми с Косово. 

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

8 убити при стрелба в Мексико сити

Най-малко 8 души са били убити при масова стрелба...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

Азербайджан може да доставя и още природен газ за България и региона

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg