Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Във Варна приеха бюджет от 760 милиона лв. за 2024 г.

Снимка: Общински съвет (Варна)

Общинският съвет на Варна прие бюджет от 764.2 милиона лева за 2024 г. след 12-часови дебати по време на два заседателни дни.

Макрорамката не е променена. Общината прогнозира 369.1 милиона лв. собствени приходи, което е 52% от общите постъпления. Очакваните приходи са делегирани от държавата дейности в местната хазна са 338.5 милиона лв., а 56.5 милиона лв. ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

В документа са засегнати три основни приоритети със заглавия: „Варна – град на действието. Естетизация на Морската столица“, „Варна – град на хората. Град без периферия“, „Варна – град на растежа и иновациите. Град на инвестициите“.

  • Макрорамката на функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ е в размер на 200 милиона лв. В тази сума влиза план-сметка „Чистота“ в размер на 47 милиона лв. За основен ремонт на пътна мрежа, алеи и други обекти по инфраструктурата в размер на 81.2 милиона лв. Предвидени са реконструкция на част от бул. „Ал. Москов“ за 4.7 милиона лв., ремонт на бул. „Девня“ – от бул. „Ат. Москов“ до бул. „Република“ за 9.1 милиона лв. и от бул. „Васил Левски“ до ул. „Преслав“ за близо 2 милиона лв.. Предвидено е и разширение на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, което ще струва 8.9 милиона лв.
  • Образованието има най-голям относителен дял от 37.2%, което се равнява на 263.4 милиона лв., с 23.9 милиона лв. повече от миналата година.Над 14.6 милиона лв. ще бъдат инвестирани в образователната инфраструктура и създаването на модерна материално-техническа база за образование и кариерно развитие. Предвидено е също увеличение средно с 8,4% на заплатите на педагогическия персонал.
  • Капиталовата програма е в размер на 206 милиона лв., като почти 161 милиона лв. от тях са предвидени от бюджета на общината, а останалите – по оперативни програми и проекти. Средствата в размер на 97 милиона лв. ще бъдат използвани за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа, а за благоустрояване на междублокови пространства са заделени около 32.6 милиона лв.Инвестиции в инфраструктурата ще бъдат направени във всички варненски райони.
  • За здравеопазване са предвидени 41 милиона лв., с 2.2 милиона лв. повече спрямо първоначално заложените и с 4 милиона лв. повече спрямо бюджета за 2023 г. Увеличен е бюджетът на общинската инвитро програма за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, като средствата през тази година са в размер на 441 хиляди лв. За еднократни помощи за лечение в местната хазна са осигурени 288 хиляди лв.
  • Капиталовата програма е в размер на 4 милиона лв., като от тях 1.34 милиона лв. са заделени за ремонт на детски ясли и на детски площадки за игра и спорт на открито.
  • С близо 40.5 милиона лв. ще разполага Варна за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Социалната програма възлиза на 5.8 милиона лв. За асистентска подкрепа, което включва почасова социална услуга в домашна среда, са заделени 5.1 милиона лв. За социални помощи Община Варна е планирала 230.5 хиляди лв. В бюджета са заложени също средства за увеличение на работните заплати в социалните заведения – второстепенните разпоредители, предоставящи социални услуги.
  • Бюджетът за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на около 26.5 милиона лв. Над 4.4 милиона лв. са планирани за финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, чиито домакин ще е Варна. Средствата за общинския фонд „Култура“ тази година са в размер на 1.8 милиона лв.
  • Общо за спорт през тази година са планирани 11.7 милиона лв. От тях около 2 милиона лв. са заделени за програма „Спорт“. С тях общината ще подпомогне спортни събития – международни, национални и други спортни прояви, провеждани във Варна, детско-юношески състезания и турнири, студентска универсиада. По програмата ще се обезпечат средства за награди на спортисти и материално стимулиране на спортните клубове.

Един съветник е гласувал „против“, а 16 – с „въздържал се“. От „Алтернативата“ във Варна съобщиха, че са против приемането на бюджета. По техни думи въздържанието от глас е сигнал към администрацията и към кмета, че подхождат непрофесионално. За пример те посочват решението на кмета да отхвърли исканията на Общинския съвет за реорганизация. Допълнително, отбелязват нуждата от структурна реформа в администрацията на общината, както и оставащата неяснота по инвестиционната дейност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Задържаха над 800 000 къса контрабандни цигари на ГКПП – Лесово

При проверка на товарен автомобил на ГКПП - Лесово...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Българо-румънски екипи ще следят трафика по празниците в пограничните райони

Български и румънски пътни полицаи ще участват в съвместна контролна...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Взрив на газова бутилка рани 7-годишно дете и прабаба му в Хасково

7-годишно дете и прабаба му са пострадали при причинен...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img