https://www.gerb.bg/bg

Във Варна, Пазарджик и Перник ще учат онлайн от утре, в София-област – от 1 февруари

Снимка: БГНЕС

Учениците в областите Варна, Пазарджик и Перник преминават на обучение от разстояние в електронна среда от сряда (31 януари). Това става ясно от съобщение в сайта на Министерството на образованието и науката (МОН). Ресорният министър Галин Цоков е издал заповед за организиране на онлайн занятия в трите области по препоръка на регионалните здравни инспекции (РЗИ).

В Пазарджишко и Варненско ще се учи неприсъствено до края на седмицата – 2 февруари. В Пернишко онлайн обучението ще продължи до 9 февруари включително. Директорите на училищата в трите трябва следва да създадат необходимата организация за осъществяване на обучението от разстояние в електронна среда.

Присъственият образователен процес се преустановява след указания на областните щабове и местните здравни власти с цел ограничаване на грипната епидемия.

Към момента онлайн се обучават всички ученици в област Пловдив, както и в две училища в Габровско – НУ „Васил Левски“ в областния град и СУ „Максим Райкович“ в Дряново

Училищата в Софийска област също преминават в неприсъствена форма на обучение, но от четвъртък, 1 февруари, до 7 февруари 2024 г. Решение за това е взето от Областния оперативен щаб за противодействие на епидемии. за него се съобщава на сайта на областната управа. По-рано днес щабът е провел заседание във връзка с повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) на територията на целия регион.

Директорът на РЗИ в Софийска област д-р Розалина Чобанова е представила общата картина на заболеваемостта след предприетите на 25 януари временни противоепидемични мерки. Заради повишената заболеваемост щабът е решил да се въведе нова мярка – учениците в цялата Софийска област да преминат на онлайн обучение от 1 до 7 февруари.

Продължава действието на въведените до момента мерки. Преустановени са плановите консултации на бременни жени и детските консултации, профилактичните прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ. В детските градини и ясли да се провежда стриктен сутрешен филтър, като откритите деца със симптоми на остри респираторни заболявания не се допускат в детското заведение. Не се допускат до работа и заболели лица от персонала на детските заведения. Разпоредено е също да се осигури възможност за измиване на ръцете с топла вода и сапун и се извършва двукратна дезинфекция на повърхности и детски играчки иа се извършва често проветряване на помещенията. Преустановени са още свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения при тежко болни, като посещенията са краткотрайни, а посетителите и посещаваните носят защитни маски за лице за еднократна употреба.

За 5 февруари е планирано ново заседание на областния щаб, на което ще бъде направена оценка на въведените противоепидемични мерки и ще бъде взето решение дали те да бъдат преустановени или прилагането им да продължави.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Турция спира търговията с Израел

Турция преустановява всякаква търговия с Израел. Това беше обявено от...

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

Великобритания наложи санкции на израелски заселници на Западния бряг

В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи...

Ракета ATACMS удари петролна база в Луганск

Украинските власти и военни все още не са казали нищо

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg