https://www.gerb.bg/bg

Вътев очаква подкрепа от депутатите за законовите промени за земеделците

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) разработва седем законопроекта в подкрепа на земеделския бранш, съобщиха от ведомството.

В тази връзка и в контекста на протеста на селскостопанските производители по инициатива на ресорния министър Кирил Вътев в МЗХ днес е проведено изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание. От Аграрното министерство посочват, че на заседанието са обсъдени важни законодателни промени, които браншовите организации от сектора очакват да бъдет осъществени в най-скоро време.

От МЗХ припомнят, че по-рано през днешния ден на съвместен брифинг с Вътев в Министерския съвет (МС) премиерът акад. Николай Денков обяви, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството. По думите му законопроектите са в напреднал стадий на подготовка.

Пет от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По част от тях МЗХ вече работи с браншовите организации на съответните производители. Тази част от работата продължава с приоритет, за да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и внесени в Народното събрание максимално бързо„, обясни Денков.

На изнесеното заседание на парламентарната земеделска комисия Вътев отбеляза, че МЗХ работи по тези инициативи още от юни 2023 г.

Браншът е усетил нуждата от това законодателство и сме убедени, че то е много важно и ще разчитаме на подкрепа от страна на народните представители и бранша„, заяви той.

Земеделският министър представи предвижданите промени в Закона за аграрната камара, който включва раздел за браншовите организации.

Като част от него разработваме и Закон за браншовите организации и е създадена работна група. Първите текстове, които ще се предложат за обсъждане, трябва да са готови до края на месец март„, обясни Кирил Вътев.

Сред седемте законопроекта е и Законът за собствеността и ползването на земеделските земи. Вътев посочи, че по него вече са изготвени детайлни текстове, които са предоставени и на депутатите за обсъждане.

Всички желания, които бяха споменати приоритетно за ползването на животновъден обект, който е най-близо до пасището, да кандидатства за това пасище, са включени в измененията. По този начин местни земеделски стопани, които са от дадена община, ще са с приоритет да получават земи от Общинския и Държавния поземлен фонд, и чак след това да ще се обявяват на свободен търг„, уточни аграрният министър.

Той представи пред депутатите от земеделската комисия и готвените промени в Закона за храните. Законопроектът вече е представен за съгласуване. Той предвижда промени, които се налагат заради европейски регламент.

Друг от законопроектите е Законът за подпомагане на земеделските производители, по който вече е изготвен проект за обществено обсъждане.

С промени в Закона за виното и спиртните напитки се цели подобряване на правната регулация по отношение на осъществявания контрол за двата сектора, намаляване на административната тежест и регистрационния режим. Той е публикуван за обществено обсъждане със срок до 15 февруари.

Вътев обясни, че по Закона за изменение и допълнение за арендата в земеделието предстои разработване на законопроект. Той уточни, че това ще бъде ключова точка на предстоящото утре трето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения.

По Закона за кооперациите предвиждаме да направим Закон за кооперативите, той се работи от австрийски експерт, който е един от най-добрите и очакваме да ни предложи изменение, което ще е по-леко, отколкото да направим нов. Ще бъде изготвен Закон за изменение и допълнение на Закона за кооперациите, където ще бъдат регламентирани кооперативите„, заяви Вътев.

Земеделският министър открои като един от най-важните законопроекти Закона за правила на доставка по агрохранителната верига.

Това е чисто нов закон, такъв не е имало, мина обсъждането със земеделските организации, има много бележки по него, текстът е преработен. Предстой в началото на следващата седмица да бъде предложен отново за обсъждане„, каза още той.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Международно издирван чешки гражданин е заловен в София

Чешки гражданин е задържан при спецакция в София. Мъжът...

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетна в Кърджали

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетно момиче в Кърджали. Това съобщиха...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Лек ръст бележи строителството през март

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през март 2024...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Извънредно в News24sofia.eu! Разследват смъртта на жена в дома й в Кюстендил

Трупът на 52-годишна жена в жилището й в Кюстендил снощи...

Русия съобщи за превземането на Очеретино

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Синя България“ с Петър Москов гледа към ДСБ и СДС

"На терена на изборите е Синя България." Такава заявка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg