https://www.gerb.bg/bg

Вашингтон предупреди остро Лондон да спазва Споразумението за Брекзит

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Конгресът на Съединените щати „не може и няма да подкрепи двустранно споразумение за свободна търговия“ с Обединеното кралство, ако то подкопава Протокола за Северна Ирландия след Брекзит, предупреди в четвъртък председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, цитирана от американския вестник „Политико“

Брюксел и Лондон отново се скараха тази седмица, след като британското правителство обеща законодателство, което позволява на министрите да игнорират части от Протокола, ключова част от Споразумението за Брекзит, насочено към запазване на мира в Северна Ирландия.

В изявление в четвъртък Пелоси заяви, че е „дълбоко загрижена, че Обединеното кралство сега се стреми да отхвърли едностранно Протокола за Северна Ирландия“.

И тя предупреди, че търговските преговори след Брекзит с Обединеното кралство, които вече са „“практически замразени“ при администрацията на Байдън, няма да доведат до нищо, ако Великобритания подкопае Споразумението.

Протоколът за Северна Ирландия ефективно запази Северна Ирландия в единния пазар на ЕС, след като Обединеното кралство напусна блока в опит да се избегне сухопътна „твърда“ граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Именно свободното движение между Северна Ирландия и Република Ирландия е едно от основните положения в Мирното споразумение за Северна Ирландия, известно като Споразумението от Разпети петък.

Джонсън се съгласи с протокола през 2019 г., за да позволи на Великобритания да напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без повторно налагане на контрол на границата между Ирландската република и Северна Ирландия, жизненоважно за мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия на насилие .

Сключвайки такава сделка, той на практика се съгласи на митническа граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Сега Великобритания казва, че протоколът е неработещ и след месеци на преговори с ЕС не бе постигнато никакво решение.

Но Лондон твърди, че Споразумението за Брекзит налага ненужна бюрокрация на търговците, които пренасят стоки от остров Британия в Северна Ирландия, докато юнионистите в Северна Ирландия отказват да се присъединят към правителството, освен ако Протоколът не бъде предоговорен.

Същевремнно Пелоси предупреди: „Както казах в разговорите си с министър-председателя, външния министър и членовете на Камарата на общините, ако Обединеното кралство реши да подкопае Споразумението от Разпети петък, Конгресът не може и няма да подкрепи двустранно споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство“.

И добави: „Уважавайки волята на британския народ и Брекзит, настоявам за конструктивни, съвместни и добросъвестни преговори за прилагане на споразумението, което поддържа мира. Децата на Северна Ирландия, които никога не са познавали кървавия конфликт и не искат да се върнат назад, заслужават бъдеще без насилие, където всички могат да достигнат своята реализация.“

Въпреки че някога се е смятало за ключова полза от Брекзит, Обединеното кралство до голяма степен е изоставило надеждите за бързо двустранно споразумение за свободна търговия със САЩ под администрацията на Байдън.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg