https://www.gerb.bg/bg

В Украйна гледат към фронта, скептични към фойерверка Пригожин

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Руската армия продължава да атакува в Запорожие, като за последните 24 часа е извършила 71 обстрела по териториите на 23 населени места. Това се заявява в сутрешния доклад на въоръжените сили на Украйна. През нощта самият град Запорожие е атакуван, като попаденията са в приградските части. Нанесени са щети по паркирани автомобили и едно предприятие. Общо в областта са разрушени 15 частни дома и имущество, като са ранени 2 души, две възрастни жени.

И Сергей Лисак, управител на Днепропетровската военна администрация, съобщи за обстрел на руските военни по град Никопол. Повредени са три частни дома и газопровод. При обстрела е ранен 47-годишен мъж.

Украинските военни не съобщават за обстрел по въздуха, както почти всяка нощ от началото на юни месец се случва.

В неделя ВСУ обяви и че през последните 24 часа са „ликвидирали“ 720 руски военни. По данни на украинското министерство на отбраната от началото на войната на 24 февруари до днес руснаците са загубили общо 224 630 души – убити или ранени. Освен това от вчера досега са унищожени шест танка, 19 артилерийски системи, две системи за противовъздушна отбрана, 41 крилати ракети и друга военна техника.

И двете страни съобщават за големи загуби в противниковата страна, данните обаче не могат да бъдат проверени по независим начин.

Днес украинските медии широко обсъждат случилото се вчера в Руската федерация, преди всичко анализирайки вътрешното напрежение сред елита на Русия на фона на войната, което се води в страната им от една година. Украинският президент коментира именно слабостта на Путин, която е станала видна с действията на Пригожин.

В не един материал обаче се посочва предупреждението, че след случилото се, Путин ще е все по-склонен да предприема драстични действия в отговор на предизвикателства, включително и заради чувството на унижение от действията на Евгений Пригожин.

По този начин Путин може да се опита да се реваншира за вчерашните събития и да покаже, че все още е силен.

УНИАН цитира военният експерт Дмитрий Снегирев, който е убеден, че последните събития в Русия са добре планирана акция на самите руски спецслужби.

За съжаление в Русия не се случи никакво разрушително действие. Всичко, което се случи в Русия през последните дни, е действие, контролирано от руските специални служби. Пригожин изпълни няколко мисии, които му бяха възложени.“ Най-важното, според Снегирев, е, че Пригожин прехвърли ЧВК „Вагнер“ под пълния контрол на руското министерство на отбраната, превръщайки една от най-боеспособните части на окупационните сили в част от редовната армия. Тоест ЧВК е загубила своята независимост при вземането на решения в момента на планиране на операциите.

Експертът подчертава, че Пригожин никога не е бил самостоятелен играч в руската политика, а е продукт на руските специални служби. „Той е човек, който е част от най-близкото обкръжение на Путин, а Кириенко и други служители стоят зад него.“

Широко се разгръщат и две версии за организирания от Пригожин преврат. Първата от версиите е, че става дума за специално организиран спектакъл, а втората – че части от ЧВК „Вагнер“ и самият Пригожин са били заплашени от ликвидация и тъй като той не е могъл да се срещне лично с Путин, пазен от обкръжението си, което подкрепя министъра на отбраната Сергей Шойгу, са организирали този „марш на справедливостта“, за да се добере да споразумение.

Така и Путин е получил възможността да се отърве от Шойгу и други представители на генералитета, които при нормални обстоятелства не би могъл да отстрани поради лични приятелски отношения, дълг и обвързаности.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg