https://www.gerb.bg/bg

В 69 общини учениците не минават прага на матурата по БЕЛ

През 2022 г. общо 43 026 ученици са се явили на задължителната матура по БЕЛ, което е леко понижение спрямо предходната година, когато положилите изпита са общо 45 900. Средната оценка е „Добър“ 3,97 или 25 стотни по-малко от оценката за 2021 г. Този спад обаче е до голяма степен очакван, предвид промените в скалата за оценяване и повишаването на критериите. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Най-високи са оценките в общините Челопеч (5,02), Божурище (4,77), Драгоман (4,76), Златоград (4,71) и Стралджа (4,66), като и в петте общини броят на явилите се ученици е сравнително малък. Сред по-големите градски центрове най-добре се представят София (седмо място с оценка 4,43), Пловдив (осмо място с оценка 4,31) и Велико Търново (девето място с оценка 4,30). В дъното на класацията стоят общините Симеоновград, Куклен и Брацигово, при които средната оценка по БЕЛ е точно 2,00 при явили се съответно осем, седем и пет дванадесетокласници във всяка.

Общо 69 са общините, при които средната оценка не минава прага Среден (3,00), като само в две от тях повече от 100 зрелостници са положили изпита. Обичайно резултатите на малките общини варират повече, тъй като представянето на всеки ученик може да натежи много при определянето на средната оценка. По тази причина и обикновено общините, които се представят най-добре и най-слабо, са малки. Резултатите на тези общини са не само разнообразни, но и волатилни във времето, предвид че заемащите челни и последни позиции се различават значително през тази спрямо предходната година. В общо 24 общини не се е явил нито един ученик на матура по БЕЛ.

Тъй като е избираем, изпитът по математика е бил положен от далеч по-малко ученици – едва 1518, или едва 3,5% от всички зрелостници. Това е и причината средната оценка да е значително е по-висока (Добър 4,76), предвид че учениците избират втора матура по профилиращ предмет. Интересно е, че този резултат е с едва една стотна по-нисък от миналогодишния, когато обаче са се явили почти хиляда дванадесетокласници повече.

Най-високи са резултатите по математика в общините Дупница (5,53), Елхово (5,44), Джебел (5,25), Гърмен (5,23) и Силистра (5,21), като явилите се в нито една не надвишават петнадесет. В почти всички 59 общини с участие на тази матура положилите изпита се броят на пръсти, а само в две общини явилите се са над 100 – столицата с 431 ученици и средна оценка 4,93 и Варна със 185 ученици и средна оценка 5,09. В четири от общините – Трявна, Севлиево, Каварна и Брацигово – средният резултат е точно 2,00, а в още три той не надвишава 3,00.

И тук няма общини, които да се задържат най-горе или най-долу в класацията и през 2022 г., и през 2021 г., което е нормално, предвид че много общини дори нямат участие на тази матура през всяка година.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Синдикатът на железничарите поиска оставката на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на компанията...

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор...

Ракета ATACMS удари петролна база в Луганск

Украинските власти и военни все още не са казали нищо

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg