https://www.gerb.bg/bg

Украйна се нуждае от десетилетие да възстанови пристанищата си

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Ще е необходимо десетилетие, за да се възстанови инфраструктурата на черноморските пристанища на Украйна, чиято блокада от Русия възпрепятства световния износ на зърно, разкри „Гардиън“.

За алтернативните маршрути ще са необходими 10 години инвестиции, за да се опитаме да изградим необходимата инфраструктура, която да замени тази черноморска пристанищна инфраструктура, която изграждахме около 20 години, започвайки от 2000 г.“, заяви заместник-министърът на земеделието на Украйна Тарас Висоцки.

След руската инвазия през февруари милиони тонове пшеница и друго зърно заседнаха в украинските пристанища, което предизвика международна загриженост относно цените на храните и глада.

Тези алтернативни маршрути са важни“, но по тях може да се транспортира само около една трета от украинския износ„, каза той.

Западните съюзници на Украйна търсят начини за деблокиране на пристанищата, особено Одеса – основната отправна точка за селскостопанската продукция на страната.

Без съвсем конкретни гаранции, позволяващи на корабите да влизат и излизат безопасно, не можем да позволим подобни действия„, каза Висоцки, като добави, че Русия не е готова да предостави тези гаранции.

Междувременно около 20 млн. тона зърно от миналогодишната реколта все още са блокирани в Украйна, каза той. Той обаче отбеляза, че при подходящи условия зърното може да бъде съхранявано много ефективно до две години„.

10-15% от пристанищната инфраструктура е разрушена от ракети от Русия„, каза още Висоцки, визирайки неотдавнашния руски удар по един от най-големите зърнени терминали в страната в Николаев.

Висоцки заяви, че Киев разполага с „доказателства, че около половин милион тона са били откраднати от частично окупираните региони“, визирайки Херсон, Запорожие и Луганск.

Получихме доказателства от сателитни снимки, които показват, че зърното е било транспортирано до Сирия„, добави Висоцки.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

ЦИК се отчете пред Димитър Главчев за организацията на изборите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с представители...

Киберпрестъпленията от чужденци в Германия са се увеличили с 28% през 2023 г.

Киберпрестъпленията от чуждестранни извършители в Германия са се увеличили...

Утре излиза ДВ със Закона за хазарта, забраната на рекламата в сила от петък

Утре в Държавен вестник ще излязат последните промени, направени...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg