https://www.gerb.bg/bg

Украйна – съдба за Русия, а Путин съчувства на европейците и американците

Снимка: (архив) EPA

Русия разглежда ситуацията в Украйна като жизнено важна за себе си – за разлика от Запада. За западните страни ситуацията около Украйна е само въпрос на тактика, а за Русия – „това е съдба, въпрос на живот и смърт„. Тезата е на Владимир Путин.

Държавната агенция ТАСС вади основни тези от пространното интервю на президента Владимир Путин за предаването на Павел Зарубин по „Россия-1“. През целия ден от предаването „Русия. Кремъл. Путин“ анонсираха няколко откъса, но очаквано дългото интервю на Путин съдържаше и допълни елементи, които заслужават внимание. От месеци руският президент не е сядал в стола на предаването, посветено всъщност на неговата власт, и пред любимия си журналист, но е логично да го направи в началото на предизборната кампания за президентските избори в Руската федерация.

В резюмето на ТАСС не се посочва руският президент да е коментирал смъртта на Алексей Навални, което би се следяло с особено внимание в този момент, но е много вероятно и самото интервю да е записано дни преди новината. А и руският президент изобщо да не коментира това, имайки предвид, че, докато Навални беше в кома и се лекуваше в Германия, Путин го спомена само като „германския пациент“.

Освен тезите за Украйна, мирните преговори и разочарованието на Русия, Владимир Путин коментира със съчувствие към американците своето интервю с Такър Карлсън, тъй като за тях не би било лесно да разберат „историческата част“ – близо половинчасов монолог на Путин, посветен на историята на Русия.

Мисля, че за западния слушател и зрител не беше лесно, особено за американците. Историята на Съединените щати датира отпреди 300 години, а тази на Русия – от 862 г., така че мисля, че не беше лесно за американската публика да я разбере.“

Голям интерес към самото интервю, отчита Путин и на Запад и обяснява това с желанието на изключително много хора по света да получат „алтернативна гледна точка и да научат истината„.

Пространна част от интервюто на Путин е свързана с икономическата тема, но предимно европейската, а не руската.

Отказът от руски газ в Европа Путин тълкува така:

Те се надяваха, че ако не взимат руски газ, Руската федерация ще колабира по-бързо, отколкото ще настъпят необратими процеси. Но именно при тях (Европа, бел.ред.) всъщност започват да настъпват необратими процеси. Индустрията се мести в други страни, включително в САЩ.“

Неенергийната част от руската икономика обаче сега расте с по-добри темпове от преди, отчита Путин, макар че:

Разбира се, когато продавахме, получавахме повече пари, може би беше по-забавно. Но, от друга страна, колкото по-малко зависим от енергията, толкова по-добре.

Руският президент обяснява и че руският износ на газ и петрол се е насочил към други пътища в чужбина, а и в самата Русия са започнали да работят повече върху собствената си газификация, върху използването на тези енергийни ресурси за решаване на вътрешни икономически проблеми. Путин и възкликва:Ние, слава на бога, се справяме.“

Значително разговорен и по-емоционален е Путин, когато говори за транзита на природен газ през Украйна, което е и единственият останал път функциониращ път към Европа. Работи в момента едната линия, а другата е била затворена от Украйна – „не ние, те я затвориха“, утвърждава Путин. Иначе недоумява защо е станало това, при положение, че украинците получават пари от Русия, а „Парите не миришат. Касират пари от транзит!“

Путин заявява и че незасегнатото от взривовете разклонение на газопровода „Северен поток“ може да бъде пуснато за една седмица, но Германия не проявява интерес към това. „В крайна сметка всичко зависи само от решението на германското правителство„, обяснява Путин и прави извода, че турците са се оказали най-надеждните партньори. Именно през „Турски поток“ газът продължава да тече към Европа.

Путин подлага и на критика политиката на германските власти, която нанасяла колосален ущърб на германската икономика и това било „напълно очевидно“. Но германските политици били заети с вътрешнополитически борби. „Кой на какво се опитва да заложи, за да остане някой на власт – някой да стигне до него. Понякога отстрани е трудно не само да проследиш – да навлезеш в същността, в тъканта на случващото се. Не е лесно„, се опитва да разкрие тайните на европейската политика руския президент.

Путин разсъждава и върху „фундаменталните основи“ на германската и европейската икономика“ които са изградени върху „относително евтини руски енергийни ресурси„, а сега вече са загубили конкурентоспособността си. Но не Русия ограничавала износа си на газ за Европа, утвърждава руският президент.

Винаги казват, че Русия не дава, Русия ограничава. Ние не ограничаваме нищо, ние сме готови, ние даваме, моля„, казва президентът.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Пиян полицай се блъсна с колата си в билборд във Велико Търново

Задържаха полицейски служител за срок до 24 часа, след...

Димитър Главчев посети педиатричната болница в София

Премиерът Димитър Главчев посети днес Специализираната болница за активно...

Украинският парламент при закон за мобилизацията на затворници

Върховната рада прие на второ четене законопроект за мобилизацията...

Израел потвърждава евакуацията на Рафах

Преди очакваната военна операция израелската армия започна да евакуира град...

БЧК е помогнал на над 218 000 души през 2023 г.

Над 218 000 души, сред които близо 11 000...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg