https://www.gerb.bg/bg

Цвета Рангелова: Знаем, че КС е отхвърлил искането ни за референдум за лева

Снимка: (архив) БТА

В интервю пред Българското национално радио (БНР), Цвета Рангелова, депутат от партия „Възраждане“ и неуспял кандидат за конституционен съдия, разкри, че Конституционният съд (КС) е взел решение да отхвърли жалбата на „Възраждане“ срещу решението на Народното събрание от юли 2023 година, с което беше отказано провеждането на референдум за запазване на лева като националната валута.

Тя поясни, че „Възраждане“ продължава да получава подкрепа и въпроси от гражданите, които поддържат идеята за провеждане на референдум. Участниците в инициативата искат да бъде зачетен техният вот и да имат възможността да изразят мнението си чрез референдум. Рангелова нарече 168-те депутати, отхърлили референдума в Народното събрание „самопровъзгласил се елит“ и ги обвини за „спирането на полезни инициативи в полза на българските граждани.“

Тя поясни също, че партия „Възраждане“ не е против приемането на еврото, но счита, че българската икономика все още не е подготвена за влизане в еврозоната и че сегашният момент не е подходящ за такава промяна.

Относно кандидатурата си за конституционен съдия, Рангелова отрече, че тя е политизирана, въпреки че е член на политическа партия:

Аз не участвам в ръководството на партия „Възраждане“, никога не съм заемала ярки политически позиции, обичайно позицията ми е съвпадала с очакванията на хората, които са ме избрали за съответната позиция.“

Разговорът завърши с коментар, че „Възраждане“ се обединява с опозиционните партии в стремежа си към защита на определени идеи и цели, а не в тъмни сделки. Рангелова отхвърли твърденията, че „Възраждане“ има за цел излизане на България от НАТО и ЕС, и подчерта, че те настояват да бъдем партньори в тези организации, а не да изпълняваме условия, които от партията й считат за вредни за българската икономика и общество.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg