https://www.gerb.bg/bg

ЦИК „набива в главите на всички експерти“, че са прави и имат право (НА ЖИВО)

Видео: „Дневник“

ЦИК се зае да разглежда вчерашното решение на Върховния административен съд. На заседанието то бе представено от Росица Матева, която вчера представляваше и комисията в съдебна зала срещу 12-те жалби. Акцент в изказването й беше това, че ВАС потвърждава компетентността на ЦИК да взима решения, като това да отменя машинното гласуване.

Изказването на Матева беше насочено срещу „превратните тълкувания на решението на ВАС, които се правят и от обществени личности, и в медиите„. И в изказванията на други членове на ЦИК малко по-късно, например в тези на Баксанов, пролича пълното пренебрежение към мнението на външни на комисията експерти, юристи. Те бяха наречени, „знайни или незнайни герои„, експерти в кавички, двамца или тримца – последното определение се отнася до министъра на електронното управление и шефовете на Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.

Председателят на комисията Камелия Нейкова предложи да се изпрати нарочно писмо до МЕУ, че според решението на ВАС именно министърът на електронното управление трябва да подпише финалното удостоверение за машините, а не неговия заместник. Както това бе направено.

Според тезата на МЕУ не само упълномощен, а задължен да направи това е зам.-министъра, както това се е случвало на предишните избори с машинно гласуване. Красимир Ципов, също член на ЦИК, настоя, че ЦИК не е нужно да уведомява компетентния орган, в случая министъра на електронното управление, че трябва да се свърши работата.

Членовете на комисията дискутираха дали ЦИК да излезе с нарочен брифинг и да разпространи по всички канали прессъобщение, в което да се предложи „правилното тълкуване на решението на ВАС„. Нещо повече – това решение „да се набие в главите на всички експерти„. Това бяха точните думи на члена на ЦИК Георги Баханов. Той настоя още утре или най-късно днес по всички медии да излезе точно този абзац – решението на ЦИК да отмени машинното гласуване се явява законосъобразно. Той настояваше и за нарочен брифинг, който да опровергае всички твърдения на експерти.

Друг член на ЦИК Красимир Ципов пък се възпротиви изборната администрация да уведомява министъра на електронното управление как да си свърши работата и какво трябва да направи.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Повече от триста души са загинали в тежкитe наводнения...

Израел потвърждава евакуацията на Рафах

Преди очакваната военна операция израелската армия започна да евакуира град...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в...

Украинският парламент при закон за мобилизацията на затворници

Върховната рада прие на второ четене законопроект за мобилизацията...

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg