https://www.gerb.bg/bg

ТЕМАТА НА NEWS24sofia.eu! Приказката за стълбата и полицайката Симона Радева има нов сюжет. Ще каже ли Семерджиев, че се е дрогирал след, а не преди катастрофата? (ВИДЕО)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Още има висящи въпроси след катастрофата с бившия вече футболист Георги Семерджиев. Въпреки изобилната информация по случая истина и лъжа се смесват и хората, които се вълнуват и преживяват трагичния случай, продължават да нямат ясна представа какво точно се е случило.

Била ли е полицайката Симона в колата на Георги Семерджиев, когато помете двете млади жени? Носила ли му е стълба, за да се качи вкъщи, или му е помагала със съвети? Дрогирал ли се е и кога Георги? Има ли полицаи, които умишлено са прикривали Семерджиев през годините, или става дума за неглижиране на случая му?

5 дни тези и още много други въпроси остават без категоричен отговор, а голяма част от първоначалната информация за събитията във фаталната нощ на вторник срещу сряда претърпя дори обрат. А за други ще се чакат експертизи, които категорично да ги докажат. Днес Информационна агенция News24sofia.eu опита да обобщи безспорните факти по случая.

Какво знаем до момента?

23:00 ч., 5 юли, вторник: Черен джип “Ауди” минава с висока скорост на червен светофар в София и се удря в такси, което завива наляво, защото светофарът за неговата посока е светнал зелено. От удара аудито се блъска в асансьора на метрото, след което се разполовява. Задната част остава на пътното платно, а предната с шофьора тръгва по тротоара и премазва двете жертви. След това шофьорът изчезва. Дотук фактологията е безспорна.

Първата информация е, че Георги Семерджиев не е бил сам на мястото на инцидента, а до него се е возила жена. По-късно става ясно, че това е младата полицайка от Първо районно управление Симона Радева. За съпричастност на жена в случая с фаталната катастрофа намекна вътрешният министър Бойко Рашков още в сряда вечерта, когато бе в ресорната парламентарна комисия. Той обаче не поясни дали въпросната жена е била в колата, или е засечена в контакт със Семерджиев в часовете преди и след катастрофата.

9 юли, събота: Заседание на Софийския градски съд по мярката за неотклонение на Георги Семерджиев. Изобщо не става дума за спътница на Семерджиев при катастрофата. Той твърди, че нищо не помни, че е обявил колата за открадната, че бил отвлечен и бит. Съдът не приема обърканите му обяснения. И цитира показания на свидетелката Симона Радева, от които не става ясно, че е била на мястото на инцидента. А прокуратурата посочи, че след катастрофата Семерджиев е търсил съдействие от нея.

Ден по-рано, на 8 юли самата Симона Радева написа дълъг пост във фейсбук, след като е освободена, в който заявява, че съвестта ѝ е чиста. Какво и кога са си говорили двамата, още не е ясно.

Майката на Симона Радева обявява пред “България Днес”, че дъщеря ѝ не се е возила със Семерджиев по време на катастрофата – нямала и драскотина по тялото си.

Сряда, 6 юли: Излиза информация, че Симона Радева му е донесла стълбата, която е вторият спорен момент в историята. При катастрофата ключовете на Георги Семерджиев изпадат и той няма как да се прибере в жилището, което обитава.

Затова му е нужна стълба, с която да влезе през прозореца на апартамента на първия етаж. Освен че Радева му е донесла помощното средство, се появяват и информации, че това са направили нейни колеги от Четвърто районно управление. Безспорно младата служителка на МВР е познавала добре криминално проявения и осъждан бивш футболист и двамата са имали контакти. Но версията, че му е носила стълба, се опровергава от свидетели, разпитани от следователите. Те са служители в автомивката на Георги Семерджиев. Разказали са, че шефът им пристигнал на обекта минути след часа на катастрофата. Бил само с една маратонка и бързал. Взел стълбата сам. Автомивката е съвсем близо до жилището, в което Семерджиев беше задържан от полицията 12 часа след инцидента.

Времето, през което шофьорът се издирваше, защото избяга от местопрестъплението, е следващата въпросителна за хода на процеса

За него се знае, че редовно употребява дрога и алкохол. Хванат е да кара с положителна проба само три седмици преди катастрофата с двете жертви. Освен това е излежал присъда за притежание на кокаин и марихуана с цел разпространение. Бил ли е дрогиран, когато е помел Христина и Хариет, още не е ясно, защото експертизата на пробите не е готова. Но свидетели разказват, че веднага след инцидента е бил на мястото и се е държал неадекватно. В подобно състояние е намерен и от полицаите и следователите 12 часа по-късно, когато влизат в апартамента му.

Има хипотеза, че запознат с подобни случаи го е посъветвал да избяга от местопрестъплението още в минутите след инцидента. Дали това е Симона Радева, или друг, ще стане ясно по-късно. Според версията Семерджиев е осъзнавал, че е убил хора, докато е шофирал дрогиран. И дори пробата му да е положителна, може да изгради защитна версия, че е взел наркотици след катастрофата. Така 12-те часа на отсъствието му могат да обърнат наказателния процес срещу него и да изградят защитна версия за употреба на дрога след инцидента.

В събота на мярката за неотклонение Георги Семерджиев още бе неадекватен. Заедно с твърдението, че е бил отвлечен и не помни нищо, каза също, че е бил упоен.

Засега той е обвинен, че е причинил смъртта на двете млади жени по непредпазливост. Наказанието е от 5 до 20 г. затвор. За разлика от него Кристиан Николов, който е подсъдим за смъртта на Милен Цветков, бе обвинен по далеч по-тежък член на Наказателния кодекс – за умишлено убийство. Това е заради наркотиците, като бяха намерени в кръвта му. Максималното наказание в този случай е доживотен затвор. Възможно е Георги Семерджиев също да бъде подведен под отговорност за умишлено убийство, но ако се докаже, че е шофирал след употреба на наркотици. В случая с Милен Цветков виновният шофьор остана на мястото и даде проба доброволно. При Семерджиев обаче има отказ от негова страна и се наложи да стане принудително с разрешение на съда два дни след катастрофата.

Разликата между двамата шофьори също е фрапираща. При Николов няма предишни нарушения, убит е само един човек.

Семерджиев има над 50 провинения на пътя и е убил двама.

Вече става ясно, че дълги години Семерджиев е нарушавал пътните правила и е извършвал нарушения и престъпления, но не е бил наказан. По този повод за пореден път МВР и прокуратурата влязоха в задочен спор – кой е виновен за чадъра над рецидивиста.

Най-красноречив е примерът със спирането му на 10 юни – 25 дни преди да убие Христина и Хариет.

Първоначалната информация бе, че е тестван за дрога на място, пробата му се оказала положителна, но отказал кръвна. А след това си тръгнал. В събота му повдигнаха две обвинения по този случай – за шофиране след употреба на наркотици и за фалшивата книжка. Спрян в 22,40 ч вечерта – само 20 минути по-късно на 5 юли той предизвика катастрофата с жертвите. На 10 юни е бил придружаван от дама в колата. Дал е шофьорската си книжка, издадена в Швейцария, за която вече е доказано, че е фалшива. А след това се качил в джипа и избягал. Оттогава возилото е дерегистрирано. А Семерджиев е продължил да го кара, дори без фалшива книжка. Истинската му е взета още през 2005 г.

Вътрешна проверка в МВР ще изяснява как е избягал от полицаите по време на проверката, преследван ли е, обявен ли е за издирване, както и други детайли около случая. Според МВР, ако тогава е бил заловен и неутрализиран, катастрофата от 5 юли едва ли щеше да се случи./“24 часа“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg