https://www.gerb.bg/bg

Тайван отново предупреждава лодките на китайската брегова охрана

Снимка: EPA

Тайван предупреди корабите на китайската брегова охрана, които за втори ден поред навлязоха в неговите ограничени води.

Бреговата охрана на Тайван съобщи, че четири лодки на китайската брегова охрана са навлезли събота сутринта във водите на контролираните от Тайван острови Кинмен. Китайските лодки са останали малко повече от час, след като тайванските власти са ги помолили да напуснат, предаде Reuters.

Влязохте в забранени води на нашата страна. Моля, обърнете се незабавно„, каза тайвански служител по радиото в излъчено съобщение до китайските си колеги, според кадри, разпространени от бреговата охрана на Тайван.

Кадрите показват лодка на бреговата охрана на Тайван, която проследява движението на два китайски кораба в близко разстояние.

Този ход сериозно повлия на трафика и безопасността. За да избегнем морски инциденти, ги призоваваме да спрат подобно поведение„, се казва в изявление на бреговата охрана на Тайван. Няма незабавен коментар от бреговата охрана на Китай.

Бреговата охрана на Китай извърши патрули близо до островите Кинмен и в петък, като четири лодки на китайската брегова охрана бяха предупредени от тайванските си колеги, съобщи официалната централна новинарска агенция на Тайван.

Миналия месец бреговата охрана на Китай започна редовни патрули около Кинмен, след като двама китайски граждани загинаха, докато се опитваха да избягат от бреговата охрана на Тайван, след като лодката им навлезе в забранени води.

Тайван изпрати лодки на бреговата охрана в четвъртък, за да се присъединят към спасителна мисия по искане на Китай, след като китайски риболовен кораб се преобърна близо до островите Кинмен. Правителството на Тайван подчерта значението на сътрудничеството между Тайван и Китай на фона на повишеното напрежение.

В петък Тайван също изпрати няколко лодки по молба на Китай, за да помогне в издирването на китайски рибар, който е излязъл зад борда близо до контролираните от Тайван острови Мацу, в северния край на Тайванския пролив.

Високопоставен тайвански служител по сигурността, пожелал анонимност, каза за „Ройтерс“, че Пекин изпраща „объркващи“ съобщения, като продължава да тормози Тайван и същевременно иска съдействие за справяне с морски инциденти.

Служителят твърди, че последните действия на китайската брегова охрана в Кинмен „не носят значителни заплахи за сигурността„, но усложняват ситуацията там.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Половината от американците са против центровете за задържане на мигранти

Около половината от гласоподавателите в САЩ се противопоставят на...

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ...

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София

Причината е махането на закритите стоянки

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg