https://www.gerb.bg/bg

Талибаните се възмутиха от заплахата за експулсиране на афганистански мигранти от Пакистан

Снимка: iStock

Заплахата на Пакистан принудително да изгони нелегалните афганистански мигранти е „неприемлива“. Това обяви днес Забихула Муджахид, говорител на талибанската администрация в Кабул, съобщава „Ройтерс“. Той добави още, че афганистанците не са виновни за проблемите със сигурността на Пакистан.

Припомняме, че във вторник служебното правителство на Пакистан дадеза 1 ноември като краен срок, за доброволното напускане на нелегалните мигранти. Оттам изчислиха, че има 1,73 милиона афганистански мигранти, които живеят в Пакистан без никакъв правен статут.

Поведението на Пакистан спрямо афганистанските бежанци е неприемливо„, публикува Муджахид в Twitter (x).

Министърът на вътрешните работи на Пакистан Сарфраз Бугти аргументира репресиите с твърдението, че афганистанци са извършили 14 от 24 самоубийствени атентата в Пакистан тази година.

Говорителят на талибаните отхвърли твърдението. „Пакистанската страна трябва да преразгледа своя план. Афганистанските бежанци не са замесени в проблемите със сигурността на Пакистан. Докато напускат Пакистан доброволно, тази страна трябва да ги толерира„, настоя Муджахид.

Ултиматумът на Пакистан към мигрантите дойде след среща на граждански и военни лидери за преглед на ситуацията със закона и реда след двата самоубийствени атентата в петък, които убиха най-малко 57 души. Бугти каза, че един от атентаторите самоубийци е афганистанец и също така обвини индийската разузнавателна агенция в замесеност.

Отношенията между талибаните и пакистанското правителство се влошиха значително, като граничните сблъсъци временно затвориха главния търговски път между съседите миналия месец.

Исламабад твърди, че екстремистите обучават бойци в Афганистан и планират атаки в Пакистан. Талибаните отричат ​​тези обвинения, като изтъкват, че проблемите със сигурността на Пакистан са вътрешни.

През август беше назначено служебно правителство, което да ръководи Пакистан до изборите, които се очакват през идните месеци. В резултат на несигурността и нестабилността в страната военните успяха да упражнят повече влияние.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след...

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова подписа нови...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg