Реклама

https://www.gerb.bg/bg

СЗО за първи път даде дефиниция за болест, разпространявана по въздуха

Снимка: iStock

Световната здравна организация и около 500 експерти за първи път дефинираха какво означава една болест да се разпространява по въздуха, съобщава „Ройтерс“.

Целта е да се избегне объркването в началото на пандемията от COVID-19, което според някои учени е струвало човешки животи.

Базираната в Женева здравна агенция на ООН днес публикува технически документ по темата. В него се посочва, че това е първата стъпка към разработването на начини за по-добро предотвратяване на този вид предаване, както за съществуващи заболявания като морбили, така и за бъдещи заплахи от пандемия.

Документът заключава, че описанието „по въздух“ може да се използва за инфекциозни болести, при които основният тип предаване включва патогена, пренасян или намиращ се във въздуха, в съответствие с други термини като „водни“ болести, които се разбират в различните дисциплини и от обществеността.

За дефиницията допринесоха близо 500 експерти, сред които физици, специалисти по обществено здравеопазване и инженери, мнозина от които не бяха съгласни по темата в миналото.

В миналото агенциите са изисквали високи нива на доказателство, за да обявят, че дадена болест се разпространява по въздух, което изисква много строги мерки за ограничаване; новото определение посочва, че рискът от излагане и тежестта на заболяването също трябва да се вземат предвид.

Предишните разногласия бяха съсредоточени и около това дали инфекциозните частици са „капчици“ или „аерозоли“ въз основа на размера, от който новата дефиниция се отдалечава.

През първите дни на COVID-19 през 2020 г. около 200 учени по аерозолите се оплакаха публично, че СЗО не е предупредила хората за риска вирусът да се разпространи във въздуха. Това според тях е довело до прекомерно подчертаване на мерки като миенето на ръцете за спиране на вируса вместо до фокус върху проветряването.

През юли 2020 г. СЗО посочи, че са се появили доказателства за разпространение по въздуха, но нейният тогавашен главен учен Сумия Сваминатан – която започна процеса за определяне на дефиниция – впоследствие заяви, че СЗО е трябвало да бъде по-категорична „много по-рано „.

Нейният наследник Джеръми Фарар отбеляза, че новата дефиниция не се отнася само за COVID-19, но добави, че в началото на пандемията е имало липса на налични доказателства и експертите, включително СЗО, са действали „добросъвестно“. По това време той беше ръководител на благотворителната организация Wellcome Trust и съветваше британското правителство относно пандемията.

Фарар заяви, че приемането на определението, съгласувано между експерти от всички дисциплини, ще позволи да започнат дискусии по въпроси като проветряването в редица различни среди – от болници до училища.

Той го сравни с осъзнаването, че пренасяните по кръвен път вируси като ХИВ или хепатит Б могат да се разпространяват от медици, които не носят ръкавици по време на процедури.

Когато започвах практиката си, студенти по медицина, медицински сестри, лекари – никой от нас не носеше ръкавици, за да вземе кръв. Сега е немислимо да не носите ръкавици. Но това се случи, защото всички се съгласиха какъв е проблемът, съгласиха се относно терминологията. Промяната в практиката дойде впоследствие„, обясни той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Д-р Спас Бегов в интервю пред News24sofia.eu: Как да празнуваме „здравословно“? (ИНТЕРВЮ)

Предстоят ни поредица от празници. Това е времето, когато...

От 1 ноември Путин затяга мерките за новобранците

Призовката ще се връчва по електронен път

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img