https://www.gerb.bg/bg

СЗО: Лекари и пациенти бягат от последните работещи болници в Газа след засилване на боевете

Снимка: EPA/HAITHAM IMAD

Представители на Световната здравна организация изразиха загриженост във вторник относно възможния срив на болничната помощ в южната и централната част на Газа, като стотици медици и пациенти са напуснали болничните заведения, бягайки от боевете, за да спасят живота си.

Само около една трета от болниците в Газа функционират по някакъв начин, а някои само частично, в бомбардирания анклав след месеци на израелски бомбардировки като част от военната кампания срещу Хамас в отговор на атаките от 7 октомври.

Боевете се засилиха в централните и южните райони, оказвайки допълнителен натиск върху претоварените болници, които остават отворени.

Това, което виждаме, е наистина тревожно около болница „Ал Акса“ и засилване на военните действия много близо до Европейската болница в Газа, както и в района на болница „Насър“„, каза Шон Кейси, координатор на екипите за спешна медицинска помощ на СЗО в Газа. Той заяви това на брифинг в Женева, проведен чрез видео-връзка с Газа

Не можем да загубим тези здравни заведения. Те абсолютно трябва да бъдат защитени. Това е последната линия на вторично и третично здравеопазване, което Газа има – от север на юг то намалява, болница след болница„, каза той.

Той каза, че пациентите са рискували живота си, за да стигнат до болниците в южния град Хан Юнис във вторник заради продължаващите боеве.

По време на посещение в болницата „Ал Акса“ в централната част на Газа преди два дни той откри, че 70% от служителите са напуснали постовете си. Същата нощ стотици пациенти, достатъчно здрави, за да избягат, последваха примера им, каза той.

Много служители в болница „Насър“ в град Хан Юнис също се присъединиха към стотиците хиляди други жители на Газа, натъпкани в приюти в най-южния край на ивицата, добави той. Там имаше само един лекар за повече от 100 пациенти с изгаряния, каза той.

Това, което продължаваме да виждаме, е страданието на здравната система – здравните работници не могат да отидат на работното си място, за да се грижат за пациентите, защото се страхуват за живота си… Пациенти, които се страхуват, и техните семейства, които се страхуват да отидат в болница, защото могат да умрат преди да стигнат там„, каза той.

Виждаме как здравната система се срива с много бързи темпове„, добави той.

Рик Пийперкорн, представител на СЗО за окупираната палестинска територия, каза на същия брифинг, че става все по-трудно за СЗО да извършва медицински доставки в Газа.

Това, на което сме свидетели, е сложно и свиващо се хуманитарно пространство поради преместването на военните действия на юг и липсата на достъп„, каза той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Храната в детската градина не е причинила натравянето на 48 деца в Сливен

Храната в учебното заведение не е причинила натравянето на...

Вицепрезидентът на Иран поема временно функциите на президент

След смъртта на Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер

Катастрофа в Старозагорско взе жерва

Мъж е загинал при катастрофа в Старозагорско, съобщи "Нова...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg