https://www.gerb.bg/bg

Стотици бивши служители съдят Twitter

Компанията Twitter Inc беше обвинена във вторник от 100 бивши служители в различни нарушения, включително съкращения на жени и неплащане на обещаните обезщетения, съобщи „Ройтерс“.

Шанън Лис-Риордан, адвокат на работниците, каза, че е подала 100 искания за арбитраж срещу Twitter, които имат сходни искове с четири групови дела, висящи във федералния съд на Калифорния.

Всички работници подписаха споразумения за завеждане на правни спорове срещу компанията в арбитраж, а не в съд, каза Лис-Риордан, което означава, че вероятно ще им бъде забранено да участват в колективните искове.

Припомняме, че Twitter уволни приблизително 3700 служители в началото на ноември като мярка за съкращаване на разходите от новия собственик Илън Мъск, който плати 44 милиарда долара за придобиването на платформата за социални медии, а стотици други впоследствие подадоха оставки.

Арбитражните искания обвиняват Twitter в дискриминация по полов признак, нарушаване на договора и незаконно уволнение на служители, които са били в медицински или родителски отпуск.

Twitter не отговори веднага на искане за коментар.

Лис-Риордан каза, че нейната фирма е разговаряла със стотици други бивши служители на Twitter и възнамерява да заведе повече правни искове в арбитраж от тяхно име.

Поведението на Twitter, откакто Мъск пое управлението, е невероятно грубо и ние ще търсим всички възможности, за да защитим работниците и да извлечем от Twitter компенсациите, които им се полагат„, каза тя.

Висящите групови искове твърдят, че Twitter е уволнявал служители и изпълнители без 60-дневното предизвестие, изисквано от закона, непропорционално уволнявал жени и принуждавал работници с увреждания, като отказвал да разреши дистанционна работа.

Twitter също е изправен пред най-малко три жалби, подадени в борда по труда в САЩ, в които се твърди, че служители са били уволнени за критикуване на компанията, опит за организиране на стачка и друго поведение, защитено от федералното трудово законодателство.

Компанията отрече да е нарушила закона, изискващ предизвестие, и все още не е отговорила на другите твърдения.

Потребителите на Twitter, участвали в анкетата на Мъск, с категорично мнозинство гласуваха милиардерът да се оттегли като изпълнителен директор на социалната мрежа – резултат, който той обеща да последва. 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и...

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg