https://www.gerb.bg/bg

Словакия готова да даде МиГ-29 на Украйна, а Полша ще пази словашкото небето

Словакия е готова да започне преговори за прехвърляне на изтребители МиГ-29 към Украйна, сигурността на въздушното й пространство ще бъде защитено от полските ВВС, съобщават ТАСС и „Ройтерс“.

Изявлението е на началника на словашкото военно министерство след среща в Братислава с полския му колега Мариуш Блашак. Министерството на отбраната на Словакия започва процес, който в съответствие с действащото законодателство на страната временно ще прехвърли отговорността за осигуряване на сигурността на националното въздушно пространство на полските военновъздушни сили.

В обозримо Словакия ще получи американски изтребители F-16, които поръча за своите ВВС. Полша е готова да охранява въздушното пространство на Словакия.

Словакия, която експлоатира 12 самолета МиГ-29 заяви по-рано, че ще обмисли предоставянето на самолети, за да помогне на Украйна да се защити от нахлуващите руски сили, ако може да бъде организирана алтернативна защита на собственото й въздушно пространство.

Получих потвърждение, че Полша е готова да се погрижи за въздушното пространство на Словакия от момента, в който Словакия реши да изпрати самолетите Миг-29„, каза словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

Тези задължения ще се изпълняват от територията на Полша… По правило ще разширим обхвата на действие на полската дежурна група, която използва самолети F-16„, каза Блашчак.

Министрите не казаха кога ще започне мисията на Полша във въздушното пространство на Словакия.

Словакия очаква първата доставка на произведени в САЩ самолети F-16 през 2024 г., от обща партида от 18, които се съгласи да закупи през 2018 г.

Русия каза, че пристигането на западни оръжия в Украйна означава, че сега води „прокси война“ срещу НАТО. Президентът Владимир Путин заплаши тази седмица с неуточнено отмъщение, докато външният му предупреди за заплаха от ядрена война.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

В Русия искат 17 години затвор за възрастен учен, работил по хиперзвуковите ракети

Прокурорите поискаха 17-годишна присъда затвор за възрастен руски учен,...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg