https://www.gerb.bg/bg

Швейцарски медии нарекоха „абсурдно“ решението на ЕСПЧ за климата

Снимка: Stock

В сряда влиятелни вестници в Швейцария разкритикуваха решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за климата срещу швейцарското правителство, заявявайки, че това решение рискува да подкопае демокрацията и политическото влияние на екологичните групи, предава Ройтерс.

Решението от вторник на Европейския съд по правата на човека в полза на над 2000 швейцарски жени, които казаха, че Швейцария не е направила достатъчно за борбата с изменението на климата, се очаква да насърчи повече хора да заведат дела срещу климата срещу правителствата.

Докато екологичните организации празнуваха решението на съда в Страсбург, редакционните статии на вестниците казаха, че решението ще разпали страховете, че съдебната система се намесва в политиката.

„Абсурдна присъда срещу Швейцария: Страсбург следва политика за климата от съдийската скамейка„, пише дясноцентристкият вестник Neue Zuercher Zeitung (NZZ).

Описвайки решението като „активистка юриспруденция„, която може да проправи пътя за „всякакъв вид искове„, вестникът каза, че възрастните ищци в крайна сметка са били пионки на екологични лобита, които са използвали съда, за да заобиколят демократичния дебат.

Швейцария, където референдумите редовно определят границите на националната политика, се ангажира да намали емисиите на парникови газове с 50% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Правителството предложи по-строги мерки за постигане на целта, но избирателите ги отхвърлиха на референдум през 2021 г.

Под заглавието „Ние не искаме климатична справедливост“ националният всекидневник Blick нарече решението на съда „съмнително“ и предупреди, че то вероятно ще задълбочи разделенията относно климатичната политика.

А в европейската политика, трябва да се отбележи, това е в полза на онези, които надушват чужди съдии навсякъде„, пише вестникът.

Междувременно лявоцентристкият ежедневник Tages-Anzeiger каза в редакционна статия, че докато съдът е подчертал ограниченията на дневния ред на Швейцария за климата, демокрацията ще бъде под натиск, ако съдилищата започнат да оформят политиката.

Позовавайки се на референдума от 2021 г., вестникът каза, че решението рискува да потвърди широко разпространените възгледи, че съдът се меси във вземането на национални решения.

Това от своя страна може да повлияе на резултата на екологичните партии, когато недоволните гласоподаватели излеят разочарованието си „срещу Зелените партии, които сега искат да използват присъдата за своя политически дневен ред„, пише вестникът.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Министерството на спорта обясни защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма...

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg