https://www.gerb.bg/bg

Шефът на метрото уверява: Другаде не може да стане такава авария

Снимка: БГНЕС

В други участъци на столичното метро не може да се повтори такъв инцидент. Това увери директорът на „Метрополитен“ инженер Стоян Братоев на заседанието на Комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет. Днес той беше изслушан в СОС във връзка с участъка на третия лъч на метрото, затворен заради проблем с подпочвените води.

Причината по негови думи е, че никъде другаде, където подземната железница е строена по метода, по който е направен засегнатият участък, няма такова ниво на подземните води. Въпреки това е възложено на проектантите да се направят проверки и в съседния участък на засегнатия дали има някакви индикации за това.

В изложението си пред комисията проф. Братоев обясни, че около 18.00 часа на 19 януари е постъпила информация, че има видимо надигане на релсовия път в участъка на около 250 м преди метростанция „Хаджи Димитър“, а 20 минути по-късно е било разпоредено спиране на движението на влаковете, защото надигането за минути е станало по-голямо от допустимото.

Той посочи, че няма пострадали пътници, а движението на метрото се извършва от „Красно село“ до „Театрална“. Трасето е направено така, че в такива ситуации да могат да се изключват определени участъци, поясни шефът на „Метрополитен“.

Той посочи, че конструкцията на тунела е носеща външна, тя не е засегната. По нея се монтира хидроизолация, а от вътрешната страна се изгражда вътрешна облицовка. В дънната плоча тя преминава в пълнежен бетон с 1,5 м дълбочина. По думи на Братоев се е надигнала дънната част заради голям напор на поземните води върху хидроизолацията отвън.

Причините според него са няколко. Основната е, че след неколкодневните валежи нивото на река Перловска е било много високо и водният стълб е стигнал до терена – 19 м, което е създало налягане. При начало на ремонта е било установено и че единият от сондажите за секунди се е напълнил с 6 м воден стълб, пълен с пясък и вода. Това е предизвикало повдигането, което не е било разчетено в проекта за такова голямо натоварване.

Братоев обясни, че трябва да се демонтира релсовият път и предстои да се отстрани пълнежният бетон, който държи хидроизолацията.

По негови думи вече е направен проект за възстановяване, като проектантите са накарани да вземат предвид 1,5 коефициент на сигурност, за да се гарантира, че е осиурена носещата способност.

Братоев подчерта, че според първите индикации няма проблем с качеството на материалите – якостта на бетона съответства на нормите, предстоят проби и на армировката.

Той посочи и че според експертите геоложкият доклад също е направен коректно.

Шефът на метрото бе категоричен, че специалистите на „Метрополитен“ са действали адекватно, реагирали са навреме и благодарение на това не се е стигнало до по-тежки последици.

Той отново подчерта, че засега може да се даде само ориентировъчен срок за отстраняване на аварията и увери, че ремонтът е изцяло за сметка на изпълнителя. За неустойки, свързани с пропуснати ползи, обаче щяло да може да се говори, когато стане ясно кога ще бъде пуснато движението.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

АПИ прекрати договора с „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД...

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са загиналите при...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg