https://www.gerb.bg/bg

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Северна Корея заяви в неделя, че е изстреляла тестово междуконтинентална балистична ракета като предупреждение към Вашингтон и Сеул, заявявайки, че успешното „изненадващо“ учение демонстрира способността на Пхенян да извърши „фатална ядрена контраатака“, обобщи АФП.

В отговор Съединените щати и Южна Корея проведоха съвместни въздушни учения с участието на стратегически бомбардировач и изтребители „стелт“, съобщи Сеул.

Съединените щати и Япония също проведоха съвместно военно учение в неделя, съобщиха от Министерството на отбраната на Токио.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун нареди „внезапното учение за изстрелване“ в 8:00 ч. в събота (23:00 ч. по Гринуич в петък) и ракета Hwasong-15 – оръжие, изпитано за първи път от Севера през 2017 г., беше изстреляна от летището в Пхенян същия следобед, съобщи официалната агенция KCNA.

Южнокорейските военни съобщиха, че са засекли изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в 17:22 ч. (0822 GMT) в събота.

Япония заяви, че ракетата е летяла 66 минути, преди да се разбие в изключителната ѝ икономическа зона, като анализът им показва, че тя е била способна да удари континенталната част на САЩ.

Ръководството на Северна Корея приветства теста, който е първият от седем седмици насам, като заяви, че той показва „действителния боен капацитет на междуконтиненталните балистични ракети, които са готови за мобилна и мощна контраатака„, съобщи държавната медия KCNA.

Изстрелването е „реално доказателство“ за „способността на страната да нанесе смъртоносен ядрен удар на враждебните сили„, се казва в съобщението.

В неделя южнокорейската армия съобщи, че е провела съвместни въздушни учения със САЩ, в които е участвал поне един американски бомбардировач B-1B с далечен обсег на действие.

Учението показа навременното и незабавно разполагане на американски средства за разширено възпиране на Корейския полуостров„, демонстрирайки „огромната сила“ на съюзниците, се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Силите на САЩ и Япония също проведоха съвместно учение в неделя „на фона на все по-тежката среда за сигурност„, заяви японското министерство на отбраната, въпреки че не предложи подробности за вида на проведеното учение.

Изстрелването на оръжието на Северна Корея, нарушаващо санкциите, се случи само няколко дни преди Сеул и Вашингтон да започнат съвместни учения, целящи да подобрят реакцията си в случай на севернокорейска ядрена атака.

Миналата седмица Пхенян предупреди за „безпрецедентно“ силен отговор на предстоящите учения, които описва като подготовка за война и обвинява за влошаването на ситуацията със сигурността на Корейския полуостров.

Тестът в събота е значителен, тъй като „събитието е било наредено в деня на провеждането му, така че това не е толкова традиционен „тест“, а учение“, заяви пред АФП базираният в САЩ анализатор Анкит Панда.

Трябва да очакваме да видим допълнителни учения от този вид„, каза той.

Су Ким, бивш анализатор на ЦРУ за Корея, който сега работи в консултантската фирма за управление LMI, заяви, че учението изглежда е „начинът, по който Ким казва на САЩ и Република Корея, че страната му продължава да усъвършенства възможностите си за балистични ракети за евентуално използване в реално време„.

Оръжията не са само за показ„, каза тя пред АФП. „Това ниво на непосредственост вероятно има за цел да сплаши съюзниците, особено в момент, когато те полагат усилия за засилване на възпирането на Корейския полуостров.“

Пак Уон-гън, професор в университета „Еуха“, заяви, че за първи път Северна Корея дава подробен отчет за процеса от заповед до изстрелване.

Ясното посочване на заповедта на Ким Чен Ун е важно„, каза Парк. То показва, че „всички тези оръжия са разгърнати за реални бойни действия и са готови да бъдат изстреляни по всяко време„, каза той.

Но деветчасовият процес от заповедта на Ким Чен Ун до действителното изстрелване е „дълъг“, каза Су Ким, което предполага, че Пхенян може да се сблъска с „по-големи предизвикателства при изстрелването при реалистичен сценарий„.

Отношенията между двете Кореи вече са в една от най-ниските си точки от години, след като Северна Корея се обяви за „необратима“ ядрена държава, а лидерът Ким призова за „експоненциално“ увеличаване на производството на оръжия, включително тактически ядрени оръжия.

В отговор на това президентът на Южна Корея Юн Сук Йол се опита да засили сътрудничеството със САЩ, като обеща да разшири съвместните военни учения и да подобри предлагането на Вашингтон на т.нар. разширено възпиране, включително с ядрени средства.

Говорителката на Северна Корея и сестра на Ким Ким Йо Чен заяви в неделя, че именно тези стъпки на Сеул и Вашингтон „всеки момент допълнително застрашават ситуацията, разрушавайки стабилността на региона„, според доклад на KCNA.

Предупреждавам, че ще наблюдаваме всяко движение на врага и ще предприемем съответни и много мощни и съкрушителни контрадействия срещу всяка негова враждебна за нас стъпка„, добави тя.

Всичко това говори за „началото на интензивни провокации от страна на Северна Корея„, казва пред AFP професор Парк от университета Ewha.

Това, което е различно от 2022 г., е, че миналата година оправданието им беше, че изстрелванията са част от петгодишния им военен план„, каза той.

Сега те ясно заявяват, че ще се противопоставят на Съединените щати и Южна Корея„.

Пак каза, че удвоената агресия от страна на Пхенян може да означава и влошаване на вътрешната ситуация. Южнокорейски служители наскоро предупредиха, че Северът може да бъде изправен пред сериозен недостиг на храна след години на изолация, свързана с пандемия.

Северна Корея винаги възприема твърд подход и създава външни кризи като част от тактиката си на „обсаден манталитет“, за да преодолее вътрешните борби. Типично севернокорейско поведение е да се сплоти народът, като се изтъква заплахата от страна на Южна Корея и САЩ„, каза той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ...

Мъж от Русе, поръчал си марихуана по интернет, пренощува в ареста

Полицията в Русе задържа 34-годишен мъж заради пратка с...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

Българин задигна такси в Румъния и завърши в ареста

Българин открадна таксиметров автомобил в Румъния, съобщават БТА и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg