https://www.gerb.bg/bg

Северна Корея изстреля балистична ракета, осъжда САЩ за повишаване на напрежението

Снимка: (архив) EPA

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег в неделя, докато осъжда водените от САЩ военни демонстрации на сила, включително пристигането на подводница в Южна Корея, като „предварителен преглед на ядрена война„.

Ракетата е била изстреляна към морето край източното крайбрежие на Северна Корея и е прелетяла около 570 км, преди да падне в океана, според Южнокорейския комитет на началник-щабовете (JCS).

Изстрелването дойде след предупреждения от официални лица в Сеул и Токио, че разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея се готви да изстреля ракета, включително една от неговите междуконтинентални балистични ракети (ICBM) с най-голям обсег този месец.

Всички дейности на Северна Корея с балистични ракети са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, въпреки че Пхенян ги защитава като свое суверенно право на самоотбрана.

Неотдавнашното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея е явно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която забранява използването на технология за балистични ракети и научното и технологично сътрудничество„, се казва в изявление на Южна Корея.

По-малко от половин час след изстрелването държавните медии на Северна Корея разпространиха изявление на министерството на отбраната, критикуващо „военните гангстери“ в Съединените щати и Южна Корея за повишаване на напрежението с учения, демонстрация на сила и планиране на ядрена война.

Изстрелването беше незабавно засечено, проследено и наблюдавано, като информацията беше тясно споделена между Съединените щати и Япония, каза армията на Южна Корея.

Трите страни казаха, че система за споделяне на информация за ракети в реално време ще започне да функционира този месец.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И тази събота антиправителствени протести в Израел

Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане...

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

Ресторантьорите също се обявиха против реорганизацията по бул. „Патриарх Евтимий“

Реорганизацията в центъра на Софи по булевардите "Патриарх Евтимий",...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg