https://www.gerb.bg/bg

Съветът на Европа публикува доклад за децата, семействата и мигрантите през 2023

Снимка: Stock by Getty Images

Европейският комитет по социални права (ЕКСП) публикува своите заключения за 2023 година, съсредоточени върху въпросите за децата, семействата и мигрантите.

Европейската социална харта е договор на Съвета на Европа, който гарантира основни социални и икономически права като аналог на Европейската конвенция за правата на човека, която гарантира граждански и политически права. Той представлява широк спектър от ежедневни човешки права, свързани със заетостта, жилищното настаняване, здравеопазването, образованието, социалната защита и благосъстоянието.

В рамките на процедурата по докладване ЕКСП прие 799 заключения: 415 заключения за съответствие с Хартата и 384 заключения за несъответствие, отнасящи се до следните държави: Андора, Армения, Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър , Чехия, Дания, Естония, Грузия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Република Молдова, Черна гора, Нидерландия, Нидерландия Аруба, Холандия Кюрасао, Северна Македония, Норвегия, Румъния, Сърбия, Словакия Република, Словения, Испания, Швеция, Турция и Обединеното кралство.

Що се отнася до правото на закрила на децата и младежите, Комитетът забеляза в редица страни неадекватна забрана за наемане на работа под 15-годишна възраст и недостатъчен мониторинг на детския труд.

ЕКСП припомня, че изключенията се отнасят до деца, наети на предписана лека работа, която не води до никакъв риск за здравето, моралното благополучие, развитието или образованието на децата. Ежедневната и седмичната продължителност на такава работа за деца под 15-годишна възраст беше прекомерна в няколко държави, като позволяваше над 6 часа на ден и 30 часа на седмица по време на училищните ваканции.  Освен това Комитетът установи в някои държави, че на децата, които все още подлежат на задължително образование, не са гарантирани две последователни седмици почивка по време на училищните ваканции.

Комитетът изразява съжаление, че в контекста на правото на децата да бъдат защитени срещу физически и морални опасности във и извън работната среда, много държави не са докладвали по различни въпроси, най-често срещаният от които е относно защитата на децата от всички форми на насилие, експлоатация и злоупотреба в цифровата среда, по-специално сексуална експлоатация и злоупотреба и склоняване за сексуални цели

Относно правата на семействата, се посочва, че в някои държави не се гарантира равно третиране на граждани на други страни относно семейните обезщетения, а също и недостатъчната защита на хората, застрашени от евикция.

По отношение на правата на заетите жени на отпуск по майчинство и на обезщетения при наемане на работа, основните несъответствия, открити от ЕКСП, са свързани с неадекватна защита срещу уволнение по време на бременност или в отпуск по майчинство и с тавани на размера на обезщетението, което може се присъжда в случай на незаконно уволнение.

Що се отнася до правото на семейството на социална, правна и икономическа защита (член 16), Комитетът отбелязва, че в няколко страни не е гарантирано равно третиране на граждани на други държави по отношение на изплащането на семейни обезщетения поради изискването за прекомерна продължителност на пребиваване и че семейните помощи не обхващат значителен брой семейства. Освен това той е загрижен и за слабата правна защита на хората/семействата, застрашени от евикция.

По отношение на мигрантите, ЕКСП отбелязва положителни развития в борбата с домашното насилие и в сътрудничеството между социалните служби.

ЕКСП призовава за по-големи усилия от страна на държавите-членки за гарантиране на основните социални права на децата, семействата и мигрантите в съответствие с Европейската социална харта.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Няма да се бавим с резултатите, уверява ЦИК

ЦИК ще обяви резултатите от изборите 2 в 1...

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg