https://www.gerb.bg/bg

САЩ заплашиха да държат Китай отговорен при напредък на Русия в Украйна

Снимка: Stock

Съединените щати предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна, съобщава „Франс прес“.

Предупреждението бе отправено, след като Пекин поднови обещанията си за сътрудничество по време на посещение на руския първи дипломат.

Кърт Кембъл, заместник държавен секретар, отдавна свързан с политиката на правителството на САЩ към Азия, заяви, че за САЩ поддържането на мира и стабилността в Европа е „най-важната ни мисия в исторически план“.

В момент, когато Москва подновява офанзивата си в Украйна на фона на безизходица в Конгреса на САЩ относно одобряването на повече оръжия за Киев, Кембъл предупреди, че руските териториални завоевания могат да „променят баланса на силите в Европа по начини, които са, честно казано, неприемливи“.

Заявихме директно на Пекин, че ако това продължи, ще окаже влияние върху отношенията между САЩ и Китай. Няма просто да стоим и да твърдим, че всичко е наред„, категоричен бе Кембъл.

Ние ще гледаме на това като на обединен набор от дейности, подкрепяни от Китай, но също и от Северна Корея. Това е в противоречие с нашите интереси„, подчерта той пред Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай.

Думите на Кембъл бяха във връзка с вчерашното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Китай, по време на което президентът Си Дзинпин заяви, че Пекин е готов да засили координацията.

По думи на Кембъл администрацията на президента Джо Байдън е предупредила китайските служители предварително за разузнавателна информация, показваща, че руският президент Владимир Путин ще нареди нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Не съм сигурен, че ни повярваха напълно или може би са си помислили, че ще бъде нещо по-дребно, а не цялостен ход и натиск„, отбеляза Кембъл.

Той посочи, че Китай е бил разтревожен да види неуспехите на Русия в началото и се е заел с възстановяването на „цяло разнообразие от способности“ за Москва.

Първоначално това беше отбранително усилие. Те не искаха смяна на режима„, уточни Кембъл.

Повече от две години по-късно обаче „Русия е почти напълно преоборудвана и вече представлява значителна заплаха за Украйна и за околния регион„, допълни той.

Съединените щати многократно са заплашвали със санкции, ако Китай предприеме по-съществени действия в подкрепа на Русия.

Американски служители твърдят, че Москва все повече се обръща към оръжия от Северна Корея и Иран – и двете под тежки санкции – за да поддържа войната си в Украйна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg