https://www.gerb.bg/bg

САЩ продават на Украйна модернизирна версия на ПВО HAWK за 138 млн. долара

Съединените щати ще продадат на Украйна оборудване на стойност до 138 милиона долара за поддръжка и надграждане на нейните системи за противовъздушна отбрана HAWK, за да помогнат за защита срещу атаки с руски дронове и крилати ракети, каза служител на Държавния департамент на САЩ пред „Ройтерс“ във вторник .

САЩ започнаха да доставят ракети прехващачи HAWK в Украйна през 2022 г. като надстройка на раменно изстрелваните ракетни системи Stinger – по-малка система с по-малък обсег.

Оттогава Украйна получи няколко системи за противовъздушна отбрана, включително американската система Patriot.

Спешната чуждестранна военна продажба във вторник е на стойност 138 милиона долара, каза служител, пожелал анонимност.

Въпреки че Украйна изчерпа много източници на американски средства, Киев получи безвъзмездна помощ от 300 милиона долара чуждестранно военно финансиране като част от законопроекта за годишните разходи за отбрана, който наскоро беше подписан. Парите от безвъзмездната помощ ще бъдат използвани за заплащане на оборудването, което включва инженеринг и интеграция за комуникации и обновяване на пожарни единици HAWK.

Освен това продажбата включва компоненти за повторно сертифициране на ракети за по-стари единици, инструменти, тестово и поддържащо оборудване, резервни части и др.

Продажбата ще изисква временно пътуване до Европа на приблизително петима служители на правителството на САЩ и 15 представители на изпълнители за подпомагане на обучението и поддръжката, каза служителят. Правомощията на президента за изтегляне са били използвани преди това за прехвърляне на оборудване HAWK в Украйна. Тази разпоредба позволява на Съединените щати да прехвърлят артикули и услуги за отбрана от американски запаси бързо без одобрение от Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

MIM-23 HAWK беше представен за първи път през 50-те години на миналия век, когато американската армия търсеше начини да се справи с нападенията на високолетящи стратегически бомбардировачи. Оръжието е модернизирано през годините, за да се справя със заглушаване и други мерки за противодействие.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg