https://www.gerb.bg/bg

САЩ и ЕС предупреждават Вучич и Курти с последствия, ако няма диалог

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и специалният представител на Европейския съюз (ЕС) за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак призоваха лидерите в Белград и Прищина да се съсредоточат върху диалога и да допринесат за деескалация на ситуацията в северно Косово , предупреждавайки, че в противен случай и двете страни ще понесат последствия, съобщава N1.

По време на дискусия, организирана от Европейския център на Атлантическия съвет, Ескобар каза, че кризата в Северно Косово „има потенциала да се превърне в регионален конфликт“ и призова сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти „безусловно да приемат“ европейските три-точков план за деескалация.

Няма друг вариант освен чрез деескалация и връщане към диалог. И трябва да кажа, че трансатлантическата общност е много обединена по този въпрос. Идеята, че един от двамата лидери ще постави условия върху план, който е внимателно разработен от Европейския съюз в координация със Съединените щати, смятам за безразсъдна„, каза Ескобар.

Американският пратеник каза, че от гледна точка на правителството на САЩ определящата характеристика на Западните Балкани е огромната възможност.

Вярвам, че следващото поколение хора на Балканите наистина искат да се възползват от тази възможност, но не можем да направим това, докато сме в постоянно състояние на криза„, каза той, добавяйки, че вярва, че „има хора в региона, които оцеляват политически след постоянни кризи.“

Надявам се, че партиите и лидерите ще признаят, че деескалацията и диалогът са единственият път напред за региона, за да може да се възползва от възможностите, които се предлагат„, каза Ескобар.

Той отбеляза, че последствията са много ясни.

Ние предлагаме партньорство и координация по основните приоритети на външната политика. Ако не можем да постигнем основна координация и основна комуникация, тогава не можем да продължим напред по нещата, които Охрид обеща, което е евроатлантическата интеграция за двете страни„, каза той.

Той добави, че САЩ са „готови да действат много бързо, за да изпълнят обещанието от Охрид, да доближат Косово до Европа и НАТО, да привлекат повече инвестиции в региона, включително в Сърбия“, но това не е възможно, „ако ние нямаме сътрудничество и нямаме обща визия и в момента се страхувам, че нямаме.“

Лайчак каза, че „не е прекалено притеснен“ от реториката на Вучич и Курти на срещата, на която са били поканени от ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, добавяйки, че вярва, че те ще присъстват.

Да се каже „не“ на поканата от Европейския съюз наистина би било много сериозен и много негативен акт. Следователно срещата ще се състои. Това, което е изключително, изключително важно, е деескалацията, защото не можете да имате процес на нормализиране, докато имате стотици, ако не и хиляди хора навън по улиците„, каза Лайчак.

Той обясни, че следващата среща Вучич-Курти в Брюксел ще бъде среща за „управление на кризи„, а не такава, фокусирана върху нормализирането на отношенията.

Лайчак каза, че очаква двамата лидери да се ангажират с намирането на решение и добави, че ако исканията бъдат игнорирани, ще последват мерки.

Той обясни, че първата стъпка трябва да бъде предприета от правителството на Косово, което трябва да каже на кметовете в общините в Северно Косово да изпълняват задълженията си от алтернативни места, последвано от следващата стъпка, която трябва да бъде предприета от Сърбия. Ако Сърбия не направи това, което трябва, ще последват негативни мерки, каза Лайчак.

Ескобар каза, че хората в северната част на Косово и членовете на КФОР и косовската полиция трябва да се изтеглят от улиците, трябва да се постигне споразумение за датата на нови избори с участието на сърби без никакви предварителни условия и страните трябва да се върнат към диалога.

Запитан какво ще се случи, ако Курти не промени позицията си, Лайчак каза, че не смята, че ескалацията или рискът от по-нататъшно насилие е в интерес на премиера Курти.

Вярвам, че той е демократ и вярва във върховенството на закона и вярвам в диалога и в пътя напред, който беше договорен от участващите страни„, каза Лайчак.

Попитан какво ще се случи, ако Вучич не успее да промени позицията си, Лайчак каза, че не иска да „спекулира какво ще стане, ако“ и добави, че двамата лидери никога не са казали „не“ и че не вярва, че ще го направят този път.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

Опозицията в СОС очаква или оставка, или уволнение заради Патриарха

ГЕРБ иска и извънредно заседание на градския парламент

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

За лятото ЕС мобилизира пожарникари срещу огнената стихия

Плановете на Европейския съюз за предстоящия сезон на горските...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg