https://www.gerb.bg/bg

С SMS МВР ни съобщава, че имаме честитка

Снимка: БГНЕС

Ръководството на МВР представи новата система за уведомление по електронен път при извършено нарушение на Закона за движение по пътищата. МВР шефът Калин Стоянов обясни, че новата система за уведомление по електронен път при извършено нарушение на Закона за движение по пътищата е разработена в рамките на 1 месец.

Към момента въпросният продукт функционира от 16 октомври, като до 2 ноември изпратените документи от системата на МВР към системата за сигурно електронно връчване са 12 490 наказателни постановления и малко над 100 000 електронни фиша. До момента такива връчени документи са над 5 000, като голяма част от тях са изплатени.

За октомври 2023 г. броят на платените глоби е над 11 млн. лв., което е с повече от 2.5 млн. лв. спрямо месец октомври миналата година. Калин Стоянов е сигурен, че чрез новата система ще се подобри събираемостта на глобите.

Зам.-министърът на електронното управление Валентин Мундров обясни, че за него новата електронна услуга има добавена стойност за превенцията и пътната безопасност на хората. Услугата предоставя възможност да бъде получена информация за нарушенията по Закона за движение по пътищата и платена веднага. Плащането на глобите може да бъде и чрез банкова карта. Гражданите се уведомяват с текстово съобщение по телефон, e-mail или Вайбър за нарушението, което са извършили. Електронната услуга не изисква задължителна регистрация, но ако хората имат такава, могат да се уведомят за издаден електронен фиш или уведомление.

Министерство на електронното управление ще работи с МВР за предоставянето на други услуги в полза на гражданите. Съвместната работа между ведомствата допринася за много по-добри услуги, които са за гражданите като цяло, каза още Мундров.

Комисар Мария Ботева от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) посочи, че процесът по уведомяване на нарушението може да стане чрез смс, Вайбър или по пощата. Гражданите могат да получат смущение от едно такова известяване, но законодателят е предвидил, че това съобщение има единствено и само информативен характер и не реализира административно-наказателна отговорност. Комисар Ботева призова, ако има нещо, което смущава при съобщението гражданите, да се обърнат към най-близката структура към МВР, за да получат информация за документа, т.е. глобата.

Тя уточни, че като се отвори съобщението може да се види подробна информация за установеното нарушение, къде и как може да се заплати глобата и на кой линк. В случай, че хората са платили задължението си преди датата на получаване на настоящото уведомление, МВР благодари за проявената ангажираност при изпълнение на задълженията по закон.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Има ли политическа воля за влизане в Еврозоната?

Поредният бляскав форум посветен на надеждите на България да...

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg