https://www.gerb.bg/bg

С нова формула депутатите пресичат надценките на онколекарствата

Снимка: (архив) iStock

Нова формула, която трябва да елиминира сериозните надценки при закупуването на онколекарства от болниците, събра депутатите от здравна комисия.

Управляващите се обединиха около нуждата от нов механизъм, по който Здравната каса ще заплаща онколекарствата на болниците, когато няма централизирано договаряне на цените.

Със законопроекта се предлага формула за изчисляване на максималната стойност, която Здравната каса да плаща за дадено онколекарство, когато няма рамково договаряне за съответната година.Тя е свързана със средно претеглената стойност, заплатена от Касата за последните 6 месеца за всеки медикамент и с цената, на която този медикамент е доставен на болница, независимо дали заведението е провело търг по Закона за обществените поръчки.

Когато не може да се приложи тази формула, фондът ще заплаща максималната цена, определена за този медикамент в Позитивния лекарствен списък.

Стойностите по формулата ще се обновяват и публикуват в интернет на 6 месеца, решиха депутатите. Когато стойността на дадено лекарство, заплатено по този механизъм, е по-ниска с над 20% от тази, на която е продадено на дадена болница, без значение дали тя е възложител по Закона за обществените поръчки, разликата ще се заплаща от търговеца на едро.

Новите правила трябва да влязат в сила от 31 януари.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Митничари откриха 65 320 къса нелегални цигари при акция по северната граница

Митнически служители задържаха общо 65 320 къса (3266 кутии)...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Атентатът срещу Роберт Фицо – общоевропейски симптом?

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg