https://www.gerb.bg/bg

С аритметика за минути и КНСБ открива скрити милиарди в бюджета

Снимка: архив БГНЕС

Бюджетът на държавата е действащото законодателство и нормите, които са приели депутатите, приложени през числата, които трябва да се облекат във финансова рамка. Това не е състоянието на държавата, а представлява прогноза какво би станало, ако всъщност няма действия от тази държава. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия. Синдикалистът подчерта, че разговорът за данъците не може да бъде заметен под килима и настоя за въвеждане на необлагаем минимум и други данъци по европейски пример – данък върху транзакциите, кибер данък, включително и увеличаване на корпоративния данък на 15%.

Припомняме, служебното правителство на Гълъб Донев внесе закон за държавния бюджет в Народното събрание с предложение за дефицит от 6.4% от БВП, номинално почти 12 млрд. лв., без да предлага промяна в данъчната политика и предвиждане за теглене на нов дълг в размер на 13.7 млрд. лв. Проектобюджетът бе отхвърлен с критики както от политическите партии в 49-то Народно събрание, така и на Тристранката – както от синдикати, така и от работодателските организации.

Синдикатът смята обаче, че дори и в текущото предложение за финансовата рамка на държавата има няколко сериозни грешки, които касаят разходната част. Едната е за капиталовите разходи, които са заложени за над 10 милиарда лева, при положение че никога не сме изпълнявали повече от 7,5 милиарда лева. Миналата година изпълнихме 5,5 млрд. при планирани 8,2.

Тоест има огромна дупка или казано с други думи има надписани капиталови разходи.“

По същия начин стои въпросът с издръжката на всички ведомства и министерства, която е увеличена сериозно. КНСБ са сметнали, че около 1,5 милиарда са завишени, а в същото време заплатите и разходите за заплати са подценени.

Според Пламен Димитров и данъчните приходи са доста подценени. С близо 20 милиарда ще нарасне БВП, според прогнозата и на Министерството на финансите, и на БНБ. Обикновено около 40 на сто от БВП са данъчните приходи. „Аритметиката показва, че те трябва да нараснат със 7-8 милиарда, а те растат с 5 милиарда. Тоест 2-3 млрд. и там сме скрили като буфери. Така с 2-3 милиарда на входа, 4-5 милиарда на изхода – с аритметика за 2-3 минути става ясно, че има няколко грешки в бюджета и подценени числа, които са сериозни. Говорим за милиарди.“

Той беше категоричен, че баланс може да се постигне чрез увеличение на събираемостта на данъчните приходи или с преструктуриране на данъците. „С едно минимално увеличение на някои данъчни ставки може да се постигне една устойчивост на данъчните приходи„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Володин: Украйна рискува да въвлече Запада в голяма война с Русия

Председателят на долната камара на руския парламент предупреди, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg