https://www.gerb.bg/bg

Руските войски натискат в Луганск

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руската армия съсредоточава усилията си върху Северодонецк и възнамерява отново да се опита да настъпи към Славянск от север, откъм Изюм. Това заявява в ежедневната си сводка украинския генерален щаб. Отделно руснаците се опитват да запазят сегашните си линии и по-специално изграждат укрепления по пътя, водещ от север, от границата, към Изюм.

Атаката им съм село Довгенкое е била отблъсната.

Малко по на юг руснаците се опитват да окупират Александропиля, която се намира близо до отдавна контролираната от тях Попасна, но, както уверява украинският генерален щаб, са принудени да отстъпят.

В южния участък на източния фронт, близо до Донецк, се отбелязва намаляване на активността на руснаците, за разлика от северната част на фронта.

На фронта в Херсонска и Николаевска област няма активни настъпателни действия и обстрелът продължава.

Информацията на украинците се потвърждава от наблюденията на Института за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон, който в сутрешната си сводка заявява, че вчера, 22 май, руските сили са постигнали само минимални успехи в Източна Украйна. Те съобщават обаче, че руските войски са си върнали Рубижне в северната част на Харковска област. Руските сили вероятно ангажират допълнителни подкрепления, за да задържат позициите си на западния бряг на река Северски Донец, северната част на Харков – вместо да се изтеглят отвъд реката, за да я използват като отбранителна позиция – за да предотвратят по-нататъшно украинско напредване на север или на изток, което би могло да застраши руските комуникационни линии към оста Изюм.

Руското настъпление в района на Попасна показва опит да се открие нова линия на настъпление северно от Попасна, за да завърши обкръжаването на Северодонецк. Едновременно с това те се придвижват на запад към Бахмут. Малко вероятно е обаче руските сили да са в състояние да осигурят пълен ресурс за двете линии на настъпление едновременно.

Британското разузнаване, в свой кратък коментар за развоя на войната, пише днес, че лошата тактическа подготовка на ниво части, навикът на командирите да повтарят и задълбочават грешките и недостатъчната въздушна подкрепа са довели до това, че за три месеца руската армия е понесла загуби в Украйна, „подобни“ на тези от деветгодишната съветска кампания в Афганистан.

С увеличаването на загубите в Украйна те ще стават все по-очевидни за руската общественост, а общественото недоволство от войната и готовността да се говори открито за нея може да нарасне“, заявява британската разузнавателна служба, цитирана от BBC.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

Състоянието на Роберт Фицо се подобрява

Той остава под постоянно лекарско онаблюдение

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg