https://www.gerb.bg/bg

Русия оставя вратата отворена след като САЩ отхвърлиха ключови искания за сигурност

Снимка: архив ЕПА/News24sofia.eu

Русия каза, че Съединените щати не успяват да се справят с основните им опасения за сигурността във връзка с Украйна, но оставят отворена вратата за по-нататъшни преговори за облекчаване на напрежението, съобщава „Ройтерс“.

На фона на продължаващите опасения, че Русия може да нахлуе в прозападния си съсед, Вашингтон и Берлин също предупредиха, че могат да се насочат към спорния газопровод „Северен поток 2“, който ще удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия.

Отношенията между Русия и Запада достигнаха най-ниската си точка след Студената война, след като Москва разположи десетки хиляди войници на границата с Украйна.

Русия отрича каквито и да е планове за нахлуване, но миналия месец поиска широкообхватни гаранции за сигурност от Запада, включително никога да не бъде позволено на Украйна да се присъедини към НАТО.

Вчера САЩ дадоха отговор в координация със съюзниците от НАТО, отхвърляйки забраната за присъединяване на Украйна, но предлагайки нов „дипломатически път“ за излизане от кризата.

В първата си реакция на отговора Кремъл не беше впечатлен, но предпазлив. „Не може да се каже, че нашите възгледи са взети предвид„, каза пред репортери говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков.

Нека не бързаме с оценките, анализирането отнема време„, каза той и добави, че документите са при Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че основната загриженост на Москва – потенциалът на Украйна да се присъедини към НАТО – е била игнорирана, но че е възможно да се продължи напред по други въпроси. „Има отговор, който дава надежда за започване на сериозен разговор по второстепенните въпроси„.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза вчера, че ще говори отново с Лавров през следващите дни и че отговорът на САЩ „определя сериозен дипломатически път напред, ако Русия го избере„.

Той поднови предложението за „реципрочни“ мерки, включително намаляване на ракетите в Европа и прозрачност на военните учения и западната помощ за Украйна. Но той даде ясно, че САЩ няма да отстъпят от основното искане на Русия Украйна никога да не може да се присъедини към НАТО.

САЩ предупредиха за тежки и бързи последици, ако Русия нахлуе, включително възможни лични санкции срещу Путин.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че въпреки опасенията относно доставките на газ за Европа, газопроводът „Северен поток 2“ е възможна цел. „Ако Русия нахлуе в Украйна, по един или друг начин, „Северен поток 2″ няма да продължи и ние искаме да бъдем много ясни с това“.

Тръбопроводът бе завършен през септември, но все още не е одобрен от Германия за употреба.

Първоначално предпазлива от свързването на „Северен поток 2“ с украинската криза, Германия все по-често предупреждава за потенциални последици за газопровода.

„Работим върху силен пакет от санкции“ със западните съюзници и той обхваща няколко аспекта, „включително „Северен поток 2„, каза пред парламента външният министър Аналена Бербок. 

По улиците на Киев има опасения, че Украйна е забравена на фона на преговорите на високо ниво между Москва, НАТО и Вашингтон. „САЩ провокират Русия и Русия провокира САЩ. И някъде по средата е Украйна„, казва Дмитро Силенко, 23-годишен бизнесмен.

Честно казано, не ме интересува кой кого провокира, важното е за мен да има мир. Останалото не ме интересува„, каза той пред АФП.

Русия, която има тежки исторически отношения с Украйна, подклажда бунт в източната част на бившата съветска република. През 2014 г. година Русия също превзе Крим след свалянето на проруското правителство в Киев.

Настоящата криза накара НАТО да постави в готовност 8500 войници, като генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза вчера, че докато работим за деескалация, „ние сме подготвени и за най-лошото„.

В друг опит за намаляване на напрежението висши руски и украински официални лица се срещнаха в продължение на осем часа в Париж с представители на Франция и Германия вчера.

Дмитрий Козак, заместник-началник на кабинета на Кремъл, каза, че преговорите „не са лесни“, но че друг кръг ще се проведе след две седмици в Германия.

Франция заяви след така наречените преговори в Нормандския формат, че пратениците са се ангажирали с крехкото прекратяване на огъня през юли 2020 г. в Източна Украйна между правителствените сили и промосковските сепаратисти.

Украинският президент Володимир Зеленскиоценява положително факта за срещата, нейния конструктивен характер, както и намерението да продължат смислените преговори след две седмици в Берлин„, се казва в изявление на неговата пресслужба.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Областният управител на Монтана спря решението за зелена зона

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов спря решение на...

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София

Причината е махането на закритите стоянки

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за „чуждестранните агенти“

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен...

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg