https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев: Достойнството, стандартът и авторитетът на едно общество са в пряка връзка със знанието

Снимка: БГНЕС

Само този, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Поклон пред просветителите на българския народ, честит празник!“. Toва заяви президентът Румен Радев в словото си пред Националната библиотека „Свети Кирил и Методий“ по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Той обясни, че 24 май отново ни събира пред светлия лик на светите братя Кирил и Методий, вдъхновени от примера и чистата обич, водени от нашата неподправена гордост на народ с корени и бъдеще. Днес се гордеем и с далновидността и държавническия размах на княз Борис I, който прие учениците на Кирил и Методий, за да разцъфне златният век на българската култура, каза държавният глава.

Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания. След дълги години на гнет, традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в което всяко произведение на народен език, бе духовен подвиг и се посрещаше с жажда и възхищение от сънародниците ни. Време, в което словото пробуди цял един народ – скромни наглед книги преобръщат цели епохи, наелектризират поколения и се вграждат завинаги в темелите на българската свяст„, каза Радев, като даде пример с Паисиевата история, Петър Берон и Рибният буквар.

Радев посочи, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на учените, преподаватели и изследователи. Припомни и ситуацията от преди дни, когато бе обявено, че вратите на университети ще затворят заради протест. Вярвам, че правителството, парламентът и ние като общество да чуем призива им за честен разговор, ще потърсим дългосрочни устойчиви решения за развитието им занапред, заяви държавният глава. Румен Радев се и позова на думите на възрожденеца Григор Пърличев – „учението крепи царството“ и пожела: нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, жизнен стандарт и авторитет са в пряка връзка със знанието, подчерта Румен Радев.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън се обяви за решението „Две държави“ в Близкия изток

Хамас е основната пречка пред мирния процес

Швейцария обеща да не арестува Путин

Нов кръг от преговорите за мир

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МС одобри допълнителни 2,5 млн. лв. за бюджетите на общините за 2024 г.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни трансфери...

Аржентинският сенат прие реформите на Милей на фона на сблъсъци по улиците (СНИМКИ)

Протестиращи запалиха пожари и се сблъскаха с полицията по...

БДЖ променя разписанието и маршрута на някои влакове заради ремонт

Променя се разписанието и маршрута на някои влакове заради...

САЩ и Франция посредничат за примирие между „Хизбула“ и Израел

Съединените щати, Франция и Израел се споразумяха да работят...

Двама руски журналисти са тежко ранени в Донбас

Двама руски журналисти са тежко ранени в Донбас. По-рано...

Дясната вълна в Европа – нова пречка за пълноправното ни членство в Шенген

Новата конфигурация в Европейския парламент и в отделните страни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg