https://www.gerb.bg/bg

Дясната вълна в Европа – нова пречка за пълноправното ни членство в Шенген

Снимка: iStock

Новата конфигурация в Европейския парламент и в отделните страни – тази дясна вълна, която залива Европа, ще направи значително по-трудно пълното членство на България в Шенген. Това прогнозира пред БНР Любомир Кючуков – бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения.

Според него едва ли може да се очаква позитивно развитие за страната ни и Румъния скоро.

Той припомни, че е имало предложения за „малък Шенген“ между България и Румъния, както и за добавяне към тази конфигурация и на Гърция. По негови думи обаче това не е възможно.

Кючуков е на мнение, че тази идея има своите позитиви – да поддържа темата жива в Европа, доколкото с приемането на мигрантския пакт този проблем според него е отишъл на по-заден план, а българското и румънското членство не са приоритети на редица държави в ЕС.

Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния – просто защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни вървят точно в обратната посока – затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно – тя е страна в Шенген и ако се създаде мини-Шенген с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша„, разясни той.

По негови думи изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа. Европа като цяло се придвижи надясно, отбеляза Кючуков и допълни, че през последните два месеца е протекъл процес на отваряне на вратите за сътрудничество между крайната десница и център-дясно.

Според него това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС. Откроявали се редица сериозни въпроси, като например бюджетът. Според Кючуков може да се очаква засилване на позициите на т.нар. „пестеливи/скъпернически държави“.

Тъжната констатация е, че не човешките жертви, а парите биха били евентуална причина за преосмисляне на подхода към войната в Украйна и търсене на политическо решение, предположи той и уточни, че националистическите партии не са антивоенни.

Те имат сериозни резерви към отделянето на значим национален ресурс за продължаване на войната„, отбеляза Кючуков.

По негови думи неуспехът на Виктор Орбан на тези избори е мечта на всички останали партии в ЕС. Орбан доста умело успява да осребри собствената си скептична позиция за помощта на Украйна, постигайки отстъпки за самата Унгария, посочи той.

Според него предстои дебат в ЕС как свършва тази война. Този дебат с влизането на толкова много крайнодесни политически формации в ЕП предполагал промяна на конфигурацията.

Досега много ясно се очертаваха две червени линии в подхода и на НАТО, и на Русия към войната в Украйна – това беше да се избегне възможността за ядрен конфликт, както и да се избегне директен конфликт между НАТО и Русия. Кючуков обаче се опасява, че тези червени линии все повече изтъняват.

Големият проблем е, че като че ли ние съсредоточаваме всичките си усилия към това да се подготвим за война, а не да я избегнем„, обобщи той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Никой не знае какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

Няма публична информация какво се е случило по разследването...

Тази година още хеликоптери за гасене на пожари няма да има

Тази година хеликоптери за гасене на пожари няма да...

Съдът остави в ареста двамата медици, източвали НЗОК

Двамата медици от Пловдив, източвали НЗОК, остават в ареста, съобщава...

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Опитите Русия да бъде въвлечена във втора мирна среща...

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бойко Борисов отново оглави Комисията по външна политика (ОБНОВЕНА)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисoв отново...

Любомир Стефанов: Излъчването на кабинет от това НС е екзотика

Екзотично е да видим съставяне на кабинет в рамките...

Кремъл: Русия не изключва подновяване на черноморската сделка за зърно

Русия не изключва никакви сценарии относно възможното възобновяване на...

Ердоган: Искаме мир в Сирия

Отново даде сигнали за затопляне на отношенията

Орбан и Тръмп обсъдиха възможностите за мир

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с Доналд Тръмп...

В Непал издирват 65 души, след като свлачища завлякоха два автобуса в река

Свлачища завлякоха в река два автобуса с най-малко 65...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg