https://www.gerb.bg/bg

Аржентинският сенат прие реформите на Милей на фона на сблъсъци по улиците (СНИМКИ)

Снимка: EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Протестиращи запалиха пожари и се сблъскаха с полицията по улиците, след като сенатът на Аржентина прие в сряда обширен законопроект, който е ключов към плановете за икономически реформи на либертарианския президент Хавиер Милей, предава „Ройтерс“.

Горната камара беше разделена по средата по отношение на законопроекта, който беше приет с общо гласуване, след като ръководителят на камарата, вицепрезидентът Виктория Виляруел, наруши равенството 36-36.

Законопроектът беше приет след дълъг дебат, като сега сенаторите трябва да гласуват всеки член от пакета, предназначен да стимулира инвестициите чрез приватизация на държавни предприятия и предоставяне на стимули за бизнеса.

Законопроектът първоначално беше приет от долната камара на депутатите през април, но сега ще се върне за ново гласуване след промени в Сената.

Снимка: EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Днес има две Аржентини„, каза Виляруел, докато гласува в подкрепа на реформата. „Една насилствена Аржентина, която подпалва коли, хвърля камъни и обсъжда упражняването на демокрацията, и друга Аржентина с работници, чакащи с голяма болка промяната, за която са гласували.“

Законопроектът е ключов за плановете на Милей да преразгледа изпадналата в затруднение икономика с инфлация близо 300% и включва планове за приватизация на публични фирми, даване на специални правомощия на президента и стимулиране на инвестициите.

Но някои протестиращи се опасяват, че това ще ги остави допълнително изложени на нарастващата безработица и потребителските цени.

Животът на хората в Аржентина е в игра. Изпихме тази отрова няколко пъти: да имаме нулева инфлация с нулева икономическа активност„, каза протестиращият и социален лидер Луис Д’Елия, докато хиляди протестираха срещу планираните реформи.

Тази отрова се провали няколко пъти в Аржентина и ние няма да позволим това да продължи.

Снимка: EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Кадри на Ройтерс от улиците на Буенос Айрес показват горящи кола на фона на разпръснати протестиращи които хвърлят камъни и бутилки, докато полиция с екипировка за борба с безредиците използва сълзотворен газ, водни маркучи и гумени куршуми.

Офисът на Милей отпразнува приемането на законопроекта.

Това, което се случи тази вечер, е триумф за аржентинския народ и първата стъпка към възстановяването на нашето величие„, се казва в изявление на президентската канцелария.

Правителствен служител, пожелал анонимност, каза, че очакват законопроектът да получи общото одобрение на Сената, но че ще бъде „по-променен, отколкото бихме искали“.

Приемането на законопроекта за „базите“ ще „ускори процеса на растеж, главно чрез получаване на инвестиции в страната„, каза лицето.

Аржентина има годишна инфлация близо до 300%, безброй капиталови контроли, които възпрепятстват бизнеса и търговията, изчерпани резерви в чуждестранна валута и висок дълг, който се нуждае от обслужване. Икономиката е в рецесия и бедността расте.

Снимка: EPA/Juan Ignacio Roncoroni
Снимка: EPA/Juan Ignacio Roncoroni
Снимка: EPA/Juan Ignacio Roncoroni
Снимка: EPA/Juan Ignacio Roncoroni
Снимка: EPA/Juan Ignacio Roncoroni
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Никой не знае какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

Няма публична информация какво се е случило по разследването...

Тази година още хеликоптери за гасене на пожари няма да има

Тази година хеликоптери за гасене на пожари няма да...

Съдът остави в ареста двамата медици, източвали НЗОК

Двамата медици от Пловдив, източвали НЗОК, остават в ареста, съобщава...

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Опитите Русия да бъде въвлечена във втора мирна среща...

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски не иска да говори с носители на пачки и пудели (ВИДЕО)

В никакъв случай няма да разговарям с носителите на...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона (ВИДЕО)

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Смениха директора на онкологичната болница в София

Сменен е директорът на столичната Университетската специализирана болница за...

Осем души загинаха при опит за бягство от затвор в Могадишу

Осем души загинаха при опит за бягство от затвор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg