Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза

Ресторантьорите и собствениците на заведения настояват от 1 февруари да им бъде официално позволено да работят. Предложението на здравните власти е поетапно отваряне – от 18 февруари за дневните заведения, ресторантите и сладкарниците, а нощните заведение и дискотеките от 1 март.

На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването съгласие не е постигнато, стана ясно от представителите на бранша. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение, заяви Ричард Алибегов пред журналисти.

Припомняме, че здравният министър Костадин Ангелов не беше положително настроен по отношение на исканията заведенията да отворят и заяви, че за да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. От думите на премиера Борисов преди това стана ясно, че и да има разхлабване на мерки от 1 февруари, това е с условието, че затягане може да има във всеки един момент.

От думите му стана ясно, че ресторантьорите не приемат и ограничението, предложено от МЗ, за работно време до 22.30 часа и настояват за 23.30 часа. Иначе ресторантьорите са готови да спазват всички мерки за безопасност с отстояние и дезинфекция, които са им предписани от здравните власти.

До този момент има 30 случая на заразяване в заведения, да са двойно повече – да са 60 от началото на епидемията у нас, това с нищо не оправдава мерките, които са ни наложени. Алибегов припомни, че реално дискотеките са затворени от една година, а в момента останалите заведения са затворени за втори път. Алибегов настоя, че пред пролетта заведенията са затворили и „не са казали и гък“. Затова сега трябва да им бъде върнат жеста.

В обясненията на здравните власти той е чул преди всичко аргументи за отварянето на училищата и особено за 7-ми и 12-ти клас.

Министър Красимир Вълчев си има доводи, ние и нашия министър (министърът на туризма Мариана Николова) си имаме наши доводи, посочи Алибегов. Той обаче отрече да има противопоставяне на сектори – в министерството се водили разговори, тъй като и „ресторантьорите са родители, а и лекарите също ходят по заведения“.

Малко по-късно от двете сдружения – Съюз на заведенията в България и Асоциация на заведенията в България – разпространиха и декларация, в която обявяват стачна готовност, ако решението в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания.

Заведението обмислят протест, но не изключват и гражданско неподчинение по примера на колегите си от Италия.

Единственото решение, което е приемливо за нас, е отварянето на заведенията тип ресторанти и кафе-клубове от 01.02.2021 година, при условията, които бяха в сила преди тяхното затваряне, а на 01.03.2021 година да заработят и всички останали, включително и нощните клубове, без ограничение в работното време, се посочва в протестната декларация.

Контактите, които поддържаме и с представителите на останалите затворени сектори, като фитнеси и молове, изявяват своята безусловна подкрепа за активни стачни действия.

Припомняме, че през този уикенд бяха изловени от контролните органи в Пловдив две пловдивски заведения, които бяха организирали партита. Такъв случай имаше и на следващия ден, но вече в София.

Министърът на туризма не за първи път предлага заведения да бъдат отворени. Нейна беше и идеята да се разреши на заведенията към хотелите да организират посрещане на Новата година. Тогава обаче здравните власти отхвърлиха категорично тази идея.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Д-р Спас Бегов в интервю пред News24sofia.eu: Как да празнуваме „здравословно“? (ИНТЕРВЮ)

Предстоят ни поредица от празници. Това е времето, когато...

Димитър Главчев посети педиатричната болница в София

Премиерът Димитър Главчев посети днес Специализираната болница за активно...

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Министерството на външните работи на Киргизстан съобщи в четвъртък,...

Експлозии отекнаха в Рафах

Експлозии се чуват в източната част на град Рафах...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Мъж подпали мотоциклета си при полицейска проверка в Костинброд

Мъж е подпалил мотоциклета си, след като автопатрул на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg