https://www.gerb.bg/bg

Реакции на ударите срещу йеменските хуси

Съединените щати и Великобритания започнаха поредица от удари срещу Йемен в четвъртък, насочени срещу подкрепяната от Иран групировка Хуси, която започна да атакува международното корабоплаване в Червено море в края на миналата година.

Ударите провокираха множество реакции в региона, както и в конгреса в САЩ, като някои сенатори дори ги определиха като противоконституционни.

Тези атаки са явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Йемен и нарушение на международните закони,“ каза говорителят на външното министерство на Иран Насер Канани. „Тези атака само ще допринесат за несигурността в региона„.

Американската агресия потвърждава още веднъж, че САЩ са пълноправен партньор в трагедиите и кланетата, извършени от ционисткия враг в Газа и региона, се казва в изявление на подкрепената от Иран групировка „Хизбула“.

Саудитска Арабия призова за сдържаност и „избягване на ескалация“ след ударите и заяви, че наблюдава ситуацията с „голяма загриженост„.

Кралството подчертава значението на поддържането на сигурността и стабилността на региона на Червено море, тъй като свободата на корабоплаването в него е международно изискване.“

В САЩ демократи и републиканци настояват Байдън да обясни действията в Конгреса

Иран и неговите поддръжници трябва да разберат, че повтарящите се атаки срещу американски войски и прекъсването на критични морски пътища няма да бъдат толерирани,“ каза американският сенатор републиканец Сюзън Колинс.

Въпреки че подкрепя тези целенасочени, пропорционални военни удари, представителят на САЩ Грегъри Мийкс призова администрацията на Байдън да продължи дипломатическите си усилия за избягване на ескалация до по-широка регионална война и да продължи да ангажира Конгреса с подробностите на своята стратегия и правно основание, както се изисква от закона.

Според републиканския лидер на сената на САЩ Митч Макконъл, Решението на президента Байдън да използва военна сила срещу ирански подставени лица е закъсняло. Той се надява че тези операции бележат трайна промяна в подхода на администрацията на Байдън към Иран и неговите пълномощници.

Този ​​удар закъсня с два месеца, но е добра първа стъпка към възстановяване на възпирането в Червено море,“ смята Роджър Уикър, републикански сенатор от мисисипи.

Ро Канна, демократ от Калифорния настоява че президентът е трябвало да съгласува ударите с Конгреса преди да ги отприщи.

Президентът трябва да дойде в Конгреса, преди да нанесе удар срещу хусите в Йемен и да ни въвлече в друг близкоизточен конфликт. Това е член първи от Конституцията на САЩ. Ще отстоявам това, независимо дали демократ или републиканец е в Белия дом.“

Друг демократ, Ван Хойл, също намекна, че ударите са противоконституционни, тъй като конгресът има единствената власт разрешава военно участие в отвъдморски конфликти. Според него, президентът е трябвало да поиска разрешение от конгреса преди да предприеме военни действия.

Съединените щати не могат да рискуват да се забъркат в друг конфликт, продължил десетилетия, без разрешението на Конгреса. Белият дом трябва да работи с Конгреса, преди да продължи тези въздушни удари в Йемен.“ заяви Марк Покан, демократ от Уисконсин.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киберпрестъпленията от чужденци в Германия са се увеличили с 28% през 2023 г.

Киберпрестъпленията от чуждестранни извършители в Германия са се увеличили...

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg