https://www.gerb.bg/bg

Размирици в Гватемала заради забавеното встъпване в длъжност на президента

Снимка: EPA/Bienvenido Velasco

Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало все пак пристигна на мястото на планираната за неделя церемония по встъпването му в длъжност, съобщава „Ройтерс“.

Церемонията беше отложена с часове от конгресмени, което доведе до международен натиск за спазване на изборния резултат и закона.

Аревало сподели видео от пристигането си в националния театър на социалната медийна платформа X, като каза, че е време да се отпразнува новата пролет в Гватемала.

Ще се видим на площада„, добави той, имайки предвид обществения площад в Гватемала Сити, където хората обикновено се събират, за да празнуват.

Не беше ясно обаче дали събитието ще продължи по график, тъй като Конгресът все още полагаше клетва. Процедура, която трябва да бъде завършена, преди Аревало да бъде официално обявен за президент и Карин Ерера да положи клетва като вицепрезидент.

Забавянето на встъпването в длъжност е последната законодателна пречка, пред която Аревало се изправи, откакто победи на изборите през август. Той обеща да изкорени корупцията и да възстанови демокрацията в най-гъсто населената страна в Централна Америка.

За тези пречки новоизбраният президент обвини главния прокурор, свързан с отиващия си президент. Те подчертават крехкото върховенство на закона в Гватемала и предизвикателствата, пред които е изправен Аревало.

Съдът каза, че ще се събере в понеделник, за да обсъди допълнително въпроса.

Поддръжниците на Аревало заплашиха да нахлуят в Конгреса заради  забавянето.

Полицейското присъствие е засилено.

Саманта Пауър, шеф на Агенцията за международно развитие на САЩ, каза, че няма съмнение, че Аревало е президент и призова за спокойствие.

Тайван, който поддържа дипломатически отношения с Гватемала, също каза в изявление, че признава Аревало и Ерера за президент и вицепрезидент на страната.

Министърът на външните работи на Хондурас Енрике Рейна призова встъпването в длъжност на Аревало да бъде уважено в съобщение, споделено на X, заявявайки, че той говори от името на делегациите, присъстващи в Гватемала, включително от Организацията на американските държави (ОАД) и Европейския съюз (ЕС).

Гватемалският народ изрази своята демократична воля в честни, свободни и прозрачни избори, подкрепени от международната общност чрез нейните мисии за наблюдение на изборите. Тази воля трябва да бъде уважена„, каза Рейна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

ЕС ограничава със закон въглеродните емисии от камионите

Страните от Европейския съюз дадоха окончателното си одобрение в...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg