https://www.gerb.bg/bg

Разкриха българо-румънска схема за телефонни измами

Снимка: БГНЕС

От Специализираната прокуратура се похвалиха с поредната разбита организирана престъпна група за телефонни измами.

Групата се състояла от 6 души и действала от началото на 2019 г. на територията на Румъния и България. Трима от членовете й били заловени в хостел в Букурещ, другите трима – на територията на София, а трите мулета – на територията на Перник.

Това стана ясно на брифинга на прокурор Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Телефонните измамници действали по класическия начин чрез обаждания по телефона на възрастните хора, като се представяли за полицейски служители и искали съдействие. Жертвите на групата били от България, обаждали им се на случаен принцип, а симкартите на телефоните били от Румъния.

Ръководителят на групата е криминално проявен и е имал основно участие в процеса, като набирал жертвите и мулетата, разясни прокурорската.

За момента прокуратурата има доказателства за общо 8 пострадали „жертви“ на телефонните измамници, но държавното обвинение разполага с доказателства и за други пострадали.

Групата действала по специфична класическа схема – обажданията се извършвали от Румъния, а парите чрез мулета били превеждани първо от България в Румъния и след това ставало обратното връщане, за да се прекъсне пътят на парите. Предстои прокуратурата да внесе искане за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража, стана ясно от думите й.

До момента размерът на доказаната щета е за над 150 000 лв., посочи прокурор Маджарова.

Претърсени са общо 14 адреса, един от които бил в Румъния. Иззети са 12 моторни превозни средства, около 90 мобилни телефона, над 100 симкарти, различни суми пари, златни натики.

Телефонните измамници искали от „жертвите си“ около 30 000 лв., като живеели в скъпи имоти и карали луксозни автомобили, разкри главен комисар Николай Хаджиев, директор на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Опозицията не приема проруски закон

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Израелските ПВО системи "Стрела" (Arrow) спомогнаха за осуетяването на...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg