https://www.gerb.bg/bg

Ръст бележат всички сектори на икономиката в началото на 2024 г.

Снимка: iStock

Общо подобрение на ситуацията в икономиката в началото на годината, макар и слабо, отчита Националният статистически институт (НСИ). През януари 2024 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 3 пункта в сравнение с декември 2023 г. – от 19.8% на 22.8. Ръст е регистриран във всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Промишленост

Показателят „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 2.6 пункта – от 20.7% на 23.3%. Това се дължи на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Благоприятни са и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

През януари 2024 г. средното натоварване на мощностите на предприятията е с 1 пункт под нивото от октомври 2023 г. и достига 75.2%. С оглед на очакваното търсене през следващите месеци обаче се предвижда недостиг от мощности.

Най-сериозните затруднения в промишлеността продължават да са свързани с несигурната икономическа среда (за 49.2% от фирмите) и недостигът на работна сила (при 34.1% от предприятията).

Мениджърите предвиждат леко увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

Строителство

При бизнес климата в строителството се наблюдава ръст с 4.6 пункта – от 22.4% на 27.0%. Той се обуславя от оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Осигуреността на производството с поръчки запазва новото си от три месеца по-рано – за средно 6.1 месеца. Същевременно мениджърите очакват и увеличение на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе до активизиране на дейността в краткосрочен план.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора. През последния месец се отчита обаче намаление на отрицателното влияние на първия фактор.

Увеличава се делът на мениджърите, които очакват продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, като достига 26.9%.

Търговия на дребно

При бизнес климата в търговията на дребно е регистрирано увеличение с 2.9 пункта (от 21.9% на 24.8%) главно поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче се влошават прогнозите им – както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Основна пречка в сектора остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и недостига на работна сила.

Търговците на дребно не предвиждат промяна на продажните цени през следващите три месеца.

Услуги

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава с 2.4 пункта – от 13.4% на 15.8%. Причина за това саочакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията, които са настро. Позитивни са и мненията им за настоящото и очаквано търсене на услуги.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

Повечето от мениджърите очакват запазване на сегашното равнище на цените на услугите през следващите три месеца.

Същевеременно в края на миналага година е регистрирано понижение на общият индекс на цените на производител се понижава. През декември 2023 г. той спада с 0.6% спрямо предходния месец. Намаление се отчита при преработващата промишленост – с 0.8%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.4%. При добивната промишленост пък се наблюдава увеличение с 2.6%.

По-ниски са цените в преработващата промишленост при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 0.6%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон, както и при производството на изделия от други неметални минерални суровини – с по 0.5%. Нарастване на цените е регистрирано при производството на изделия от каучук и пластмаси, а също и при производството некласифицирано другаде – с по 0.6%.

Общият индекс на цените на производител през декември 2023 г. намалява с 14.6% в сравнение със същия месец на 2022 година. Спад на цените има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 40.4%, и в добивната промишленост – с 1.6%. Увеличение е отчетено в преработващата промишленост – с 0.3%.

Значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на тютюневи изделия – с 42.8%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 21.1%, и при производството на лекарствени вещества и продукти – с 10.5%. Съществено намаление на цените е отчетено при производството на химични продукти – с 13.7%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 9.1%, при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 8.6%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0.4% през декември спрямо ноември 2023 г. Понижение е регистрирано в преработващата промишленост – с 0.7%, както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.3%. В добивната промишленост се наблюдава увеличение с 0.8%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са регистрирани при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 0.6%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 0.5%. Увеличение на цените е регистрирано при: производството на основни метали – с 2.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 0.9%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 0.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 19.8% в сравнение с декември 2022 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 39.5%, и в добивната промишленост – с 3.0%, докато в преработващата промишленост се наблюдава увеличение – с 0.1%.

Спрямо декември 2022 г. има значителен ръст на цените в преработващата промишленост при: производството на тютюневи изделия – с 58.6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 13.4%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 11.6%. Спад на цените е отчетен при: производството на химични продукти – с 21.6%, производството на основни метали – с 5.6%, и при производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 5.2%,

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през декември 2023 г. бележи спад с 0.7% спрямо предходния месец, а в сравнение с декември 2022 г. – с 3.9%.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Катастрофа в Старозагорско взе жерва

Мъж е загинал при катастрофа в Старозагорско, съобщи "Нова...

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg