https://www.gerb.bg/bg

Радослав Рибарски обеща ПАВЕЦ „Чаира“ да заработи до една година

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Споразумението за въглищните централи, прието след осемчасови преговори, бележи стъпка напред към решаването на основните проблеми на бранша. Това сподели в студиото на БНТ депутатът Радослав Рибарски от ПГ на „ПП-ДБ“.

Той обеща, че до една година ще бъдат приключени ремонтните дейност в помпено-акумулиращата ВЕЦ (ПАВЕЦ) „Чаира“ ще приключат и съоръжението ще може да произвежда отново електроенергия.

Рибарски, макар и неохотно призна, че страната ни вече внася електроенергия, макар и това да не се случва непрекъснато. Той обясни, че междусистемната свързаност в рамките на ЕС и със съседните страни няма как да не бъде предпоставка за внос, ако пазарът го позволява и има търсене на тази електроенергия.

За споразумението, постигнато вчера той каза, че всички искания на протестиращите са били удовлетворени, включително разработването на нова енергийна стратегия и механизъм за капацитет“, подчерта Рибарски.

Представителите на протестиращите доидоха с 6 искания, последваха 8 часа преговори и разисквания в Народното събрание. Приети бяха в пълна степен тези искания, които бяха представени в началото – енергийна стратегия, механизъм за капацитет и т.н. Не бих нарекъл тези преговори работа на парче. Споразумението трябва да се изпълнява, защото то ще реши голяма част от проблема„, каза Рибарски

Особено внимание депутатът обърна към проучването на технологии за улавяне на въглероден диоксид. Според него, прилагането на подобни технологии може да допринесе за намаляване на емисиите от въглероден диоксид с до 70%, но обърна внимание и на проблемите с азотните и серните диоксиди, които са основни замърсители в атмосферата. Според него именно тази технология може да се окаже решение на проблема. Той не пропусна да обвини управлението на ГЕРБ, което според него не е направило нищо за въвеждането на тези технологии, за които се говори от години.

Рибарски категорично отхвърли твърдения, че управляващите са „вбили клин“ между простиращите, като са разделили енергитици и миньори исканията на вторите са адресирани в по-малка степен.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

АПИ прекрати договора с „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД...

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са загиналите при...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg