https://www.gerb.bg/bg

Радев пита за тила зад пристанището „Росенец“

Румен Радев, снимка: БГНЕС

Предстои да се види дали предложението на управляващите за прекратяване на концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“ е в резултат на някакви корпоративни апетити или е кризисен пиар. Това мнение изрази президентът Румен Радев пред журналисти относно новината от тази сутрин, обявена от бившия премиер Кирил Петков в Народното събрание. Държавният глава участва в отбелязването на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, почетено в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

По думите му това е поредното прибързано и напълно некоректно изказване на политически лидери. Кой даде на концесия пристанището – правителството на Бойко Борисов, а служебното правителство не е удължавало концесии, каза Радев и напомни, че точно тогава служебният кабинет е водил борба с космическите цени на горивата, които били докарани от четворната коалиция на кабинета на Кирил Петков.

Той запита още кой е докарал посредниците за 30% по-скъп руски газ и „Джемкорп“? Кой не е преместил регистрацията на „Лукойл“ от Швейцария в България? Служебното правителство свърши това, което трябваше да свършат редовните правителства. Служебното правителство само за 5 месеца събра данъци от „Лукойл“ в размер на 170-180 млн. лв., даде пример Радев. Той се надява, че управляващите много добре са направили оценка на риска, какво има зад пристанището – една голяма тилова база, на кого принадлежи тя, защо принадлежи на „Лукойл“, кога е взето от него и как това връщане на пристанището на държавата ще работи с тази тилова база, без която прехвърлянето на петрол към нефтохимическия комбинат е невъзможно. Най-важното е как това ще се отрази на цената на горивата, посочи още държавният глава.

Той отправи пространни нападки в коментара си пред журналисти спрямо Христо Иванов, ДБ, явно в отговор на сравнението на държавния глава с беларуския президент Александър Лукашенко и говорител на руския президент Владимир Путин.

По думите му Христо Иванов слугува на Бойко Борисов и Делян Пеевски и вкарва в играта всички възможни карти, за да се забрави по-бързо подлостта, с която измамил своите избиратели и предал своите принципи и ценности.

Христо Иванов извая целия си политически облик като борец срещу мафията, наречена от него Борисов, и срещу задкулисието, наречено от него Пеевски, а в момента той не просто се прегърна с тях, а им слугува„, изтъкна държавният глава.

Радев иска да разбере с кого и как Христо Иванов ще промени България за 2 години, след като напоително обяснявал, че ГЕРБ и ДПС трябвало да бъдат санирани и държани за дълго време извън управлението, а днес им подарявал управлението.

Радев очаква още правителството да отстоява българския интерес. Време е правителството да се заеме с българския дневен ред и с проблемите на българите, призова държавният глава.

Според президента не е коректно децата да се съдят по техните родители от Държавна сигурност и нападките към кандидата на ПП/ДБ за местните избори в София Васил Терзиев са по-скоро урок за хората, които дълги години са осмисляли политическото си битие с линчуване на всички, свързани с ДС. Това осветлява двойните стандарти, които практикуват най-шумните представители на политиката, посочи Радев.

Според Радев обаче кандидатът на ПП-ДБ за местните избори – Васил Терзиев, щом предава родителите си и се отрича от тях, ще предаде и родината си. За заплахите за убийство към военния министър Тодор Тагарев заради военната помощ, която България оказва на Украйна, Радев заяви, че е против да се отправят заплахи за живота към когото и да било. Когато имаше заплахи към Христо Грозев държавата се задейства моментално, за да се гарантира неговата сигурност напомни Радев, който очаква правителството да вземе отношение по случая със заплахите към Тагарев. Трябва да се разбере дали това са фалшиви сигнали, дали са реалистични и достоверни, но трябва да има действия. Всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато под заплаха е неговият живот и сигурност, настоя Радев.

Запитан за дневния ред на политическите партии за заявките за промени в Конституцията, с които изглежда все по-вероятно да има редакция на Основния закон, Радев запита дали парламент с ниско доверие и ниска легитимност трябва да променя Конституцията? В момента има мнозинство, но няма предложения за Конституция. Нека първо да видим какво предлагат партиите за промени в Конституцията, настоя Радев.

За гласуваните от правителството на Северна Македония промени в Конституцията, Радев коментира, че това е първата много важна и задължителна стъпка, но не и последната, която трябва да направи македонската държава. Правителството да си изпълни изискванията в двата подписани протокола, които са неразделна част от преговорната рамка за присъединяването на РСМ в ЕС, посочи Радев, който е доволен, че най-сетне стигна до придвижване напред по въпроса за конституционното равноправие на българите в РСМ.

Той напомни, че миналата година през януари месец, когато свикал Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), настоял всички партии да излязат с консенсус и да настояват за вписване на българите в Конституцията на РСМ за започване на начало на преговорите за присъединяването и в ЕС. Само една партия – ИТН, подкрепила предложението на държавния глава. Това, което притеснява президентът е, че парламентът и правителството не реагираха на декларацията на Бундестага. Правителството трябва да положи всички усилия РСМ да впише българите в Конституцията, промяната на учебниците в РСМ, премахване на езика на омразата от учебниците и в медиите, както и реабилитацията на всички репресирани, настоя Радев.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg