https://www.gerb.bg/bg

Путин води с 87,34% на изборите в Русия (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Кандидатът за президент на Русия и настоящ държавен глава Владимир Путин води на президентските избори през 2024 г., с 87,34% въз основа на резултатите от обработката на 40% от протоколите.

Съответните данни са публикувани на информационното табло в Централната избирателна комисия на Руската федерация, съобщава ТАСС.

На второ място е кандидатът от Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, получил 4,11% от гласовете, следван от Владислав Даванков от партия „Нови хора“ с 3,92% от гласовете и Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия на Русия с 3,06% от гласовете.

Припомняме, че избирателната активност на вота в Русия е над 73% към края на изборния ден. Данните обаче не отчитеха обаче избирателната активност при дистанционното електронно гласуване. До 22:00 часа московско време избирателните секции приключиха работата си във всички региони на страната, като последна бе Калининградска област.

Дистанционното електронно гласуване на руските президентски избори приключи, след като издаването на онлайн бюлетини в Калининградска област престана в 21:15 московско време.

Около 440 хиляди чуждестранни граждани гласуваха на руските президентски избори в Москва, съобщава ръководителят на Московската градска избирателна комисия.

Избирателната активност на изборите в Белгородска, Брянска и Курска области към 18:00 часа е надхвърлила тази през 2018 г., сочат данни на регионалните избирателни комисии. Припомняме, че тези райони бяха подложени на много военни удари от началото на годината.

Почти 250 хиляди руснаци в момента са гласували в чужбина, съобщи държавният секретар и заместник-министър на външните работи на Русия Евгений Иванов. „Към 18:00 часа, като се вземат предвид предсрочното и тридневното гласуване, общият брой на гласувалите вече е 249 806 души„, каза Иванов.

В шестте избирателни секции, открити в Приднестровието (проруски сепаратистки регион за Молдова) за руските президентски избори, се регистрира висока активност, въпреки факта, че тук са открити четири пъти по-малко избирателни секции, отколкото през 2018 г.

На руските президентски избори в Приднестровието до 19:00 московско времеса гласували 35 992 избиратели. Това е висока активност„, съобщава Приднестровската агенция, като отбелязва, че за разлика от изборите през 2018 г. т.г. пъти имаше четири пъти по-малко работещи сайтове – само шест.

Повече от 818 хиляди електронни бюлетини са били издадени на гласоподаватели в Московска област, участвали в дистанционно електронно гласуване на президентските избори в Русия след тридневно гласуване, което представлява 95% от общия брой на регистрираните за дистанционно гласуване в региона. Властите отчитат като цяло положително проведеното дистанционно гласуване.

Изборите за президент на Русия се проведоха от 15 до 17 март. За първи път те се провеждат в рамките на три дни и чрез дистанционно електронно гласуване, което има в около една трета от областите в страната.

Хиляди се явиха в избирателните секции в цяла Русия и по секциите по света в неделя, за да участват в мирен, но символичен политически протест срещу преизбирането на президента Владимир Путин.

В акция, наречена „По пладне срещу Путин“, руснаците, които се противопоставят на лидерa на Кремъл, отидоха в местните си избирателни секции по обяд, за да развалят бюлетините си в знак на протест или да гласуват за един от тримата кандидати, които се противопоставят на Путин.

Други бяха обещали в бюлетината си да надраскат името на покойния опозиционен лидер Алексей Навални, който почина миналия месец в арктически затвор.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Разкрита е организирана престъпна група, завоалирала престъпленията си като...

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg