Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Прищина се оплака от задържането на десет косовски полицаи в Сърбия

Снимка: iStock

Косово съобщи, че десет полицаи, които не са на служба, са били задържани вчера в Сърбия за разпит, информира „Ройтерс“.

Сред тях е и заместник-командир на полицията. Пътническите автобуси, преминаващи транзитно през сръбска територия, са били спрени в продължение на часове.

Десет косовски полицаи, албанци и сърби, бяха задържани на граничните пунктове. Петима от тях бяха освободени, а петима остават в ареста„, спосочиха от вътрешното министерство на Косово.

По-рано пътници разказаха, че най-малко шест автобуса от Косово са били блокирани за часове от сръбската полиция на граничен пункт със съседна Хърватия, преди да им бъде позволено да продължат пътуването си.

Тогава сръбското вътрешно министерство отрече полицията да е задържала някого, нито да се е опитвала да предотврати влизането и преминаването на косовски граждани. То обаче уточни, че контролът и проверките за сигурност са били затегнати, което е довело до по-продължително чакане.

Всички граждани от Косово имат право на безпрепятствено влизане„, увериха от ведомството.

Затегнатите проверки се въведоха след решение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да препоръча Косово за членство в Съвета на Европа -водещ европейски орган по правата на човека.

В социалната мрежа X премиерът на Косово Албин Курти нарече този ход отмъщение.

Ден след като ПАСЕ гласува в подкрепа на членството на Косово в СЕ, Сърбия отмъщава на косовските цивилни„, изтъкна той.

Сърбия отхвърли подобни обвинения.

Косовското министерство уточни, че заместник-командирът на косовската полиция е Деян Янкович – косовски сърбин, който остава сред задържаните. Нито един от униформените не е бил на служба по време на задържането си.

Пътниците от автобусите, пристигнали на граничния пункт късно във вторник, разказаха, че са им взети документите за проверка и им е наредено да изчакат.

На автобусите е било разрешено да влязат в Сърбия и да продължат към Косово в сряда следобед след чакане от почти 20 часа.

Подобни закъснения бяха докладвани от косовските туристически агенции на сръбската граница с Унгария.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви, че блокът е наясно със ситуацията и ходът на Сърбия представлява нарушение на споразумението за свобода на движение между Белград и Прищина.

Косово, където има етническо албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г.

Сърбия, подкрепяна от своя съюзник Русия, Китай и пет страни членки на ЕС, се противопоставя на независимостта и членството на Косово в международни организации.

Белград и Прищина прекараха години в преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си, но напредъкът е бавен и помрачен от кризи и изблици на насилие.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сергей Шойгу иска по-бързо и повече оръжия

Необходимо е да се увеличи обемът и качеството на...

Полицаи влязоха в Колумбийския университет

Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в...

Корнелия Нинова обяви: БСП е готова да се жертва за България (СНИМКИ)

В старата пленарна зала БСП събра социалисти, за да...

Еквадор обяви извънредно положение в 5 провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение...

Терзиев след одита в ЦГМ: Липсват отчетност и прозрачност

ЦГМ не изпълнява точно и пълно задълженията си за...

Meta се защити след критиките на ЕК

Мета, компанията зад Facebook и Instagram, във вторник защити своя...

Байдън води на Тръмп с 1%

Разликата се е стопила от последното допитване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Северна Корея критикува САЩ, че търсят алтернативи на панела за санкции на ООН

Северна Корея разкритикува САЩ в четвъртък за търсенето на алтернативи...

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img