https://www.gerb.bg/bg

Полицаи влязоха в Колумбийския университет

Снимка: EPA/STEPHANI SPINDEL

Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в Ню Йорк, която бе окупирана от демонстрантите в подкрепа на палестинците.

Няколко стотин полицаи влязоха в Хамилтън хол, като използваха платформа, за да проникнат през прозорците при барикадирани врати.

Американските медии съобщиха, че полицията е арестувала около 50 демонстранти. Те са били изведени от сградата с вързани ръце и качени в автобуси.

Ръководството на университета поиска помощ от полицията, след като „Хамилтън Хол“ беше превзет от протестиращи в подкрепа на палестинците и срещу израелските действия в ивицата Газа. В писмото, което университетът е изпратил до правоохранителните органи, се казва, че сградата е под контрола на протестиращи, след като група студенти са влезли в нея. Един от протестиращите е отворил вратите и е пуснал свои съмишленици. Според полицията протестиращите са се барикадирали в сградата и са счупили охранителните камери.

Ръководителя на Колумбийския университет Немат Шафик заяви, че тези действия са „ръводени от хора, които не са свързани с университета„. По думите му, демонстрантите незаконно остават в сградата и вандалстват в нея.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс също говори за това, че в протестите участват не само студенти от Колумбийския университет. Според него превземането на Хамилтън Хол е организирано от „външни агитатори„. На пресконференция той даде и примери.

Един от организаторите на протестите палестинеца Махмуд Халил, който учи в Колумбийския университет, отрече пред Reuters в акцията да са участвали външни лица.

Самата полиция също е активна в Twitter, където бе публикуван видеоклип, на който се вижда как полицаи свалят палестинското знаме, което демонстрантите бяха издигнали преди това на покрива на сградата и поставят отново американското.

Полицията ще остане в кампуса до края на семестъра. Това ще се случи след изрично искане отправено от ръководството на университета.

На територията на кампуса вече две седмици е разпънат палатков лагер, в който живеят протестиращи в подкрепа на палестинците студенти. На 18 април, ден след като директорът на университета даде показания пред Конгреса за проблема с антисемитизма в университета, броят на протестиращите в лагера рязко нарасна. Именно тогава ръководството на университета поиска намеса на полицията и повече от 100 демонстранти бяха арестувани.

Демонстрации има и в много други американски университети, включително в Тексас, Калифорния, Джорджия, Северна Каролина и др. В кампусите на тези учебни заведения полицията арестува повече от 1000 участници в протестите.

Междувременно някои американски еврейски студенти вече се оплакват, че критиката към действията на Израел в Газа често се превръща в антисемитизъм и те самите не се чувстват сигурни на територията на университетите. Равин от Колумбийския университет вече посъветва еврейските студенти временно да избягват кампуса.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

АПИ прекрати договора с „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД...

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg