https://www.gerb.bg/bg

Пригожин посетил и затвора на Навални, за да вербува осъдени за войната

Хвърленият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални съобщи, че шефът на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ Евгений Пригожин е посетил затвора му, за да вербува осъдени за войната в Украйна, съобщава „Ройтерс“.

Навални, който е държан в наказателната колония с максимална сигурност IK-6 в Мелехово, на около 250 км източно от Москва, заяви, че неуточнен „очевидец“ му е разказал за посещението на Пригожин при себе си.

По негови думи шефът на „Вагнер“ е предложил на осъдените помилване, ако прекарат шест месеца с частната армия. Между 80 и 90 от лишените от свобода са приели предложението му, след като са им били дадени пет минути да го обмислят. Той не уточни кога е било предполагаемото посещение.

От своя страна Пригожин отказа да потвърди дали такова посещение се е състояло, но отбеляза, че не вижда нищо лошо в това да се предложи на затворниците „втори шанс“ в живота.

Никой не може да лиши човек от правото да защитава родината си, майка си и семейството си с всички налични средства„, подчерта той.

По време на съветската епоха самият Пригожин е излежал девет години затвор за престъпления, включително кражби и измами.

През септември бяха публикувани снимки на които се вижда как той предлага подобна сделка на осъдени в затвор в град Йошкар Ола, на 760 км източно на Москва.

Групата „Вагнер“, основана от Пригожин през 2014 г., заема все по-ключова роля по време на войната в Украйна, включително по време на ожесточените сражения за малкия град Бахмут.

Навални е най-отявленият критик на президента Владимир Путин и яростен противник на войната в Украйна.

В момента той излежава присъди от общо 11,5 г. затвор по няколко обвинения, включително за измама и неуважение към съда. Опозиционерът и западните правителства твърдят, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

В Туитър той заяви, че набирането на осъдени да се бият в Украйна показва разложението на руската държава.

Основите на закона се унищожават в Русия в името на бъдещо поражение в една позорна война„, гласи неговия пост в социалната мрежа, публикуван чрез неговите адвокати и сподвижници.

На свой ред Пригожин изтъкна, че много от поддръжниците на Навални са получили разрешение от държавата да избягат в чужбина.

Те трябваше да бъдат събрани, сформирани в един наказателен батальон и да ми бъдат предадени„, настоя той.

И не се съмнявайте, всички те щяха да умрат като герои„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Иззеха общо 40 000 къса цигари без бандерол във Видинско

Водачите по двата отделни случая са арестувани

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg