https://www.gerb.bg/bg

Десетки членове на силите за сигурност в Мианмар са пленени или са се предали

Снимка: (архив) EPA/LYNN BO BO

Десетки членове на силите за сигурност на Мианмар са се предали или са били заловени. Това съобщи бунтовническа група в страната днес, съобщава „Ройтерс“. Координирана офанзива на бунтовнически групи, които се борят срещу военното правителство на страната набира скорост в няколко части на страната.

Най-малко 28 полицаи свалиха оръжие и се предадоха на Армията на Аракан (AA), а 10 войници бяха арестувани, обяви групата, която се бори за автономия в щата Ракхайн в западен Мианмар.

„Ройтерс“ не можа независимо да провери информацията от АА, която е една от трите бунтовнически групи на етнически малцинства, които започнаха координирана офанзива срещу силите на хунтата в края на октомври.

Полицейски час е наложен в столицата на щата Ракхайн Ситуе, където са забелязани военни танкове, съобщи администрацията там. Бунтовниците превзеха някои градове и военни постове, включително на границата с Китай.

Говорителят на хунтата, Зау Мин Тун обвини бунтовническите групи, че са „унищожили цялата страна“ и каза, че „съобщенията за превзети военни постове са „пропаганда“. „Враговете се оттеглиха, след като загубиха войници. Опитваме се да комбинираме стратегически малки постове“, настоя той. Според него боевете се водят в щатите Шан, Ракхайн и Кая. Той не коментира съобщенията за капитулация на силите на хунтата.

Съобщава се също за боеве в щата Чин на северозапад, където 43 мианмарски войници преминаха в индийския щат Мизорам след нападение на бунтовници, според полицейски служител в Мизорам.

Повечето от войниците на Мианмар са били транспортирани от индийските сили до друга точка на границата и върнати обратно на властите на Мианмар, заяви индийски служител по сигурността, който е пожелал анонимност.

Назначеният от военните президент на Мианмар миналата седмица обяви, че страната е изложена на риск от разпадане поради неефективния отговор срещу бунта. Военните заклеймиха офанзивата като „тероризъм“. Военните от десетилетия казват, че са единствената институция, способна да държи Мианмар заедно. Критиците на военното управление отхвърлят това и призовават за демократична федерална система.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg