https://www.gerb.bg/bg

Превозвачите се оплакват от издевателствата на АПИ и Агенция „Митници“

Снимка: 1kam1.com

Камарата на автомобилните превозвачи в България се оплаква от крайно недопустим начин на действие на служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ и Агенция „Митници“.

В свое отворено писмо те посочват, че двете институции продължават да „издевателстват“ върху българския бизнес, като не разрешават шофьорите на камиони да напуснат границите на страната, преди да заплатят компенсаторна такса към АПИ или максимален тол за деня, когато е налично тол нарушение за тежкотоварния автомобил.

От Камарата подчертават, че многократно са определяли плащането на компенсаторна такса от 750 лв. за нарушение на стойност от няколко лева като обир.

Според тях на дневен ред стои и въпросът за истинността на установените тол нарушения.

От КАПБ отбелязват, че разполагат с множество сигнали за нередовно констатирани нарушения от тол системата.

Те са категорични, че е недопустимо български превозвач да не може да напусне пределите на страната, както и шофьор да бъде третиран като престъпник на границата, след като е чакал с дни, за да се нареди на заветното гише.

От Камарата определят като недопустим и факта, че шофьори на камиони се спират и биват принуждавани да заплатят максимален тол за деня дори и когато издаденият от АПИ електронен фиш се обжалва пред съда.

В същото време служителите на Националното тол управление почти напълно абдикират от своите задължения и след като не успеят да принудят водача да плати компенсаторна такса, го пращат на служителите на Агенция „Митници“ и тук възниква логичният въпрос за какво са ни необходими т.н. тол полицаи, след като системата е електронна, право на контрол е предоставено на Агенция „Митници“, а добавената стойност от служителите на НТУ на пътя липсва, отбелязва се в позицията.

Допълва се, че в последните месеци се е появил и нов детайл – заради несъвършенствата в тол системата в от АПИ изпращат писма на транспортните фирми, в които се пита кой водач е управлявал тежкотоварния автомобил в момента на нарушението.

От Камарата припомнят, че според българското законодателство акт не може да бъде съставен, без да е установена по безспорен начин самоличността на нарушителя. По тази причина те питат как се съставят електронните фишове и катове от АПИ и законни ли са те.

От КАПБ посочват и че в писмата си АПИ казва че ако не им бъде предоставена желаната информация, „същите ще бъдат изискани чрез Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация„.

„От кога Агенция „Пътна инфраструктура“ възлага задачи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“?“, недоумяват от Камарата и питат какъв е механизмът, с който АПИ изисква от ДАИ да получи въпросната информация.

От кога Агенция „Пътна инфраструктура“ е репресивен орган, който вместо в полза на обществото е в ущърб на един от най-важните отрасли у нас?“, питат риторично от Камарата и настояват за отговор кога българският превозвач ще има възможност да предекларира незаплатени тол сегменти, както в другите европейски държави, за да се избегне „рекетът“ от АПИ.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск....

Румен Радев: Брацигово от 1876 година е символ на дух и родолюбие

Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg