https://www.gerb.bg/bg

„Правосъдие за всеки“ чете внимателно всеки проект на Конституция

Велислав Величков, снимка: архив Юлия Лазарова

До 31 юли ще бъде внесен в Народното събрание проект за промени в Конституцията изцяло на ПП/ДБ, а не общ такъв. Това обяви председателят на гражданското движение „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков пред журналисти в парламента, след като проведоха среща с формацията на Кирил Петков и Христо Иванов относно конституционните промени.

Той обясни, че „Правосъдие за всеки“ ще се запознае с проекта подробно следващата седмица. В проекта на ПП/ДБ се предвижда надзорът за законност и методическото ръководство на главния прокурор да си отидат. Така главният прокурор ще остане главен прокурор само на думи. Говорили още за разделянето на ВСС на два съвета, както и че ще има в парламентарната квота и други хора с други юридически професии, освен магистрати.

„Правосъдие за всеки“ ще бъдат запознати с окончателните текстове и ще могат да изразят становище. Организацията познава проекта за промени в Конституцията и на ДПС, като биха се запознали и с идеите на ГЕРБ/СДС за промени в Конституцията, ако представят такива. Велислав Величков видя капани в проекта на ДПС за промени в Конституцията – квалифицираните мнозинства в двата съвета, в които да се взимат решения. Ако веднъж имаме мнозинство на съдии избрани от съдии, но има квалифицирано мнозинство от 2/3 за взимане на решения, няма никаква полза от мнозинството на съдии избрани от съдии. Трябва да се взимат ефективно решения в съдийския съвет от съдиите, избрани от съдии. Парламентарната квота трябва да има контролиращ ефект, но не и управляващ, настоя Величков.

Той допълни, че ако има мнозинство на парламентарната квота в прокурорския съвет, едноличната власт на главния прокурор няма как да се прояви.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ресторантьорите също се обявиха против реорганизацията по бул. „Патриарх Евтимий“

Реорганизацията в центъра на Софи по булевардите "Патриарх Евтимий",...

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Русия предупреди Европейския съюз, че ако наложи ограничения на...

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg