https://www.gerb.bg/bg

Пожарът над Югово се е разгорял отново

Снимка: БГНЕС

Горският пожар над село Югово, община Лъки, който вчера беше локализиран, се е разгорял отново през нощта, съобщи БНТ.

Площта на пожара е приблизително 100 декара – иглолистна и широколистна гора. Местността е труднодостъпна и безводна, което създава големи проблеми при гасенето.

Възникнало е и второ огнище, към което също са изпратени сили и хора. Гасят огнеборци от Чепеларе, Асеновград, Лъки и Пловдив. На помощ са и горски служители от стопанствата на Хвойна и Смолян.

Заради труднодостъпната местност там се ползват високопроходими коли, които качват вода с двутонни цистерни, предоставени от местното рудодобивно предприятие.

Близо три седмици военни със специализирана техника от състава на Българската армия оказват помощ за погасяването на полските и горските пожари, възникнали в различни райони на страната, съобщи Министерство на отбраната (МО).

Във въоръжените сили са подготвени да защитят и подпомогнат населението при природни бедствия 22 формирования, разпределени в 5 зони. Те се поддържат в готовност за действие и изпълняват задачите си във взаимодействие с държавните органи, министерства и ведомства и органите на местната администрация.

От 22 юли до 12 август тази година в гасенето на пожари, възникнали в различни райони на страната са участвали 11 формирования от състава на Сухопътните войски и военни, и 1 вертолет „Кугър“ от състава на Военновъздушните сили.

В този период в изпълнение на задачите по гасене на пожари са участвали общо 453 военни със 78 единици техника. Извършени са 385 водохвърляния с нальот 48 часа от вертолет „Кугър“.

Военни са помагали в гасенето на полски и горски пожари, възникнали в района на с. Планиново, община Тополовград, в землището на гр. Твърдица, в землището на село Брягово, община Хасково, в района на с. Розино, община Карлово, в землището на с. Старосел и с. Кръстевич, община Хисаря, в землището на с. Свирачи, община Ивайловград, в землището на с. Петрово, община Сандански, в района на село Михилци, община Хисаря, в района на селата Долна Махала, Горна Махала, Иван Вазово, община Калояново.

По искане на ръководството на ВИК – Пловдив от 4 август- Сухопътните войски са предоставили 4 водоноски тип АЦПВ – 1200 за аварийно водоснабдяване на населени места на територията на област Пловдив за срок от 3 месеца.

На 12 август военни от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет „Кугар“ са се включили в дейностите за погасяването на пожара, възникнал в района на Боровец в Рила планина. Огънят беше обхванал над 15 декара иглолистна гора в труднодостъпен район с надморска височина 2150 метра. Благодарение на помощта от въздуха пожарът беше максимално ограничен, въпреки промените в посоката на вятъра. За близо 4-часовата борба с огнената стихия бяха изпълнени 15 захода и хвърлени 24 тона вода. От 12.00 ч. екипажът на вертолета се включи и в потушаването на големия горски пожар, възникнал в Родопите, в труднопроходимия район на село Югово, община Лъки.

Същия ден 48 военни от зенитно-ракетния дивизион и 3-и механизиран батальон на 61-а механизирана бригада заедно с рота от Служба „Военна полиция“ с 9 единици техника оказаха помощ за потушаването на пожара, възникнал край село Черничево, община Хисаря, област Пловдив.проектанти

Военни и техника от ВВС и от Сухопътните войски продължават и днес, 13 август, да оказват помощ за потушаване на големия горски пожар в Родопите в района на село Югово, Община Лъки. Тази сутрин от 08.00 ч. 31 военни от 4-и артилерийски полк – Асеновград са се включили в гасенето на пожара на терен. Вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово е излетял в 9.17 ч. , за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket“, с вместимост до 2 т. вода.

Действията на военните е са в координация с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и останалите институции, които участват в гасенето на огъня.

Гасенето на пожари от въздуха е сложна екипна работа, която изисква висока концентрация по време на полета и отлична комуникация и взаимодействие между всички членове на екипажа на вертолета и пожарникарите на земята, за да се постигне максимална ефективност при овладяване на огнената стихия, обясняват от МО.

Неоценима е и помощта на военнослужещите от Сухопътните войски, които помагат за овладяването на огнената стихия в труднодостъпни райони.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg