https://www.gerb.bg/bg

Политици манипулират и разделят протеста на миньорите, призна КНСБ

Снимка: архив БГНЕС

В своя позиция от днес следобед КНСБ заявява, че политици с целенасочени действия са успели да манипулират и да разделят протеста на миньорите и енергетиците. От синдикалната организация апелират за разум и внимателен прочит на споразумението без емоции и ако е необходимо и с консултиране с енергийни експерти и специалисти. Обръщението е явно към протестиращи, които и в момента се намират на АМ Тракия и на Прохода на републиката, които остават блокирани.

КНСБ не приема въвличането на синдикалната организация и техните членове в „предизборни лъжи и спекулативни твърдения„, а като такива се посочват думите на народни представители от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимия депутат Радостин Василев. „Очакваме те да понесат своята морална и политическа отговорност„, заявяват от КНСБ, които приемат това обаче като „необоснована атака“ срещу организацията, срещу всички синдикални структури и членове на организацията.

Възмутени сме от въвличането на конфедерацията в партийни битки и стремежи в условията на предизборна ситуация преди местния вот в края на този месец. Употребата за политически цели на организациите на независимите представители на работниците в България е недопустима. Още по-недопустимо е използването за политически интереси на справедливия гняв на хилядите миньори и енергетици.“

От КНСБ посочват и че в споразумението под седемте точки с постигнато съгласие от вчера, и които отразяват 90% от първоначалните искания, са се подписали лидерите на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и енергийните федерации на КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и председателят на синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ в Дупница.

По предложение на лидерите на протестиращите от енергийните федерации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ е била добавена допълнителна точка в споразумението – за проучване на възможностите за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ „Марица Изток 2“. Единственото искане на протестиращите, което не е намерило място в споразумението, потвърдено и с решение на НС, е това за отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г.

Подчертават и че първа точка от Споразумението на практика дава възможност за въвеждане на механизъм за капацитет, непосредствено след който да започне да действа процедура, която да осигури участието на ТЕЦ „Марица Изток 2“ в услугите по регулиране на честотата и да осигури безаварийната работа на енергийната система както досега.

Обективната истината е, че с целенасочените си действия политици успяха да манипулират и да разделят протеста. Това разделение не е между КНСБ и КТ „Подкрепа“, а между протестиращите от „Мини Марица Изток“ и всички останали от други организации и структури от двата синдиката, чиито представители вчера, 3 октомври, подписаха споразумението.“

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съветът за национална сигурност на Филипините вдигна мерника на китайските дипломати

Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати...

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Мъж е ударил с тежък предмет бившия министър по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg